by Robert Dumitriu

Blog

Salut! Aici găsești cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul.
Îi dau cu filosofie, productivitate + ceva ce haterii vor numi dezvoltare personală tip clișeu.

5 Obiceiuri De Dimineață Care Te Vor Ajuta Să Câștigi Ziua

7930494307ca56a0a4f7e03c238520f3--doodle-quotes-mindfulness-quotes.jpg
Ultima editare: Noiembrie 2, 2016

Găsesc adesea că primele 60-90 de minute dintr-o zi obișnuită pot fi decisive. Pentru a stoarce cât mai mult din aceste minute, un ritual de dimineață trebuie integrat în comportament. Am decis să împărtășesc cu voi micile tabieturi cu care îmi încep ziua, sperând ca ele să fie un punct de plecare pentru fiecare.

1. Stretchingul

Indienii americani nu se ridicau din culcuș până nu își întindeau oasele și mușchii precum tovarășul lor animal, câinele. Putem observa adesea cum, animalele, odată ce se ridică din poziția șezut, după un somn bun, își vor întinde corpul în repetate rânduri.

O rutină care implică stretchingul (imediat după ce te trezești) va acționa ca un supliment de energie pentru întreg organismul.

2. Făcutul patului

Acest obicei a fost integrat în trainingul militarului de rând. Deși nu pare mult, disciplina pe care o dobândești făcându-ți patul în fiecare dimineață are efecte extraordinare asupra comportamentului. Este prima sarcină asupra căreia ai control complet.  Dacă va fi un dezastru, încă vei mai avea acel sense of accomplishment la venirea serii.

Patul bine făcut poate aduce și un plus estetic dormitorului. Întoarcerea la dânsul după o zi obositoare îți va genera o ușurare subtilă, văzând că mai ai un fir de ață de care să atârni.

3. Meditația

Meditația poate acționa precum o baie caldă pentru minte. Zece minute îți vor fi suficiente pentru a căpăta calmul gândului.

Cum poți începe? Ai nevoie doar de corpul și de mintea ta.

O poziție în care îți vei ține picioarele încrucișate nu este absolut necesară. Eu folosesc Calm, o aplicație pentru smartphone care oferă numeroase sesiuni de meditație în funcție de preferințe. Te așezi confortabil, pornești aplicația, te concentrezi pe respirație și gândești NIMIC.

Orice gând care va apărea trebuie ochit, prins de coadă și adus la nivel conștient. Acolo îl vei lasă să zburde.

Primele sesiuni de meditație pot fi dificile. Mintea noastră e o mașinărie care funcționează non-stop. Treaba-i că odată ce accepți intrusul - gândul cicălitor care te supără sau te distrează - poți avansa în această practică care-ți va pune mintea în ordine și ordine în minte.

4. Journaling (Ținerea unui jurnal)

Vreau doar să încep prin a spune că nu țin un jurnal pentru a fi șmecher, cool sau pentru doza aia de romantism servită-n filme și reciclată la nesfârșit de media.

Începuturile de tipul "Dragă jurnalule..." sunt pompoase și adesea inutile.

Când ții un jurnal, trebuie să îl adaptezi, să îl integrezi în comportament, să-l faci să fie locul în care te retragi și discuți cu tine. Acolo poți face un brain dump de tipul:

Am o stare de sictir nebun de câteva ore și nu vreau să vorbesc cu nimeni...

Continuând pe această cale, jurnalul personal poate fi îmbunătățit și personalizat.

Poate că artistul din tine să vrea să deseneze un copac uscat într-o dimineață ploioasă. Fizicianul din tine vrea să își scrie în colțul paginii celebra formulă a lui Einstein - un reminder al căii pe care vrea să o urmeze.

Jurnalul te disciplinează într-un mod nemaipomenit, dezvoltându-ți abilităţile scriitoricești, îmbunătățindu-ți limbajul (având în vedere că mereu cauți cuvinte noi pentru a exprima diferite lucruri), plus că poate acționa precum valvă de eliberare a stresului.

fiveminutejournal_1024x1024.jpg

The Five-Minute Journal

Timpul este o resursă prețioasă. Eu folosesc acest "5 Minute Journal"(Jurnalul de 5 minute). Este creat de niște omuleți din Canada, fiind un jurnal în care îți recunoști gratitudinea față de ziua respectivă. Este structurat într-un mod care atacă fiecare parte a zilei, iar cel ce îl foloseşte are nevoie doar de 5 minute pentru a-l completa.

Când ai toate gândurile cristalizate pe o bucată de hârtie, vei avea din nou un sens de control asupra zilei tale, plecând pe un mindset solid încă din prima parte a zilei.

Mai multe despre "The Five Minute Journal" găsiți aici.

5. O băutură caldă

După trecerea prin rutina care va dura cel mult o oră, este timpul să ne așezăm și să reflectăm puțintel.

Ceaiurile sau cafelele bine preparate pot avea un efect relaxant, dar și continua stimularea organismului.

Prepararea ceaiului poate fi făcută în timp ce faci un brain dump. Lași apa să fiarbă în colțișorul aragazului. 3-5 minute sunt suficiente.

Poți opta pentru diverse uleiuri pentru a îmbunătăți experiența. Ceaiul pe care îl beau de obicei se numește Yerba Mate, fiind un ceai consumat în cantități impresionante în America de Sud. Are efectul stimulant al cafelei, iar starea de agitație dată de licoarea neagră va dispărea. Yums! 

Pentru a face o scurtă recapitulare a tabieturilor/ritualurilor dimineții, vom avea:

- Stretching

- Făcutul patului

- Meditație

- Journalingul

- O băutură caldă

O rutină bine pusă la punct poate servi drept un pilon pe care te poți susține, chiar și atunci când ziua pare a fi dezastruoasă. Totul va veni gradual. Acomodează-ți mintea și organismul! 

Robert Dumitriu