Aristotel și rasismul Inteligenței Artificiale

Citesc următorul articol pe interneți — Aristotle’s binary philosophies created today’s AI bias. Ideea de bază-i dintr-o bucată. Inteligența artificială (acum în stadiul de bebeluș) începe să devină ușor un hominid funny to watch (cel puțin pentru unii). S-au identificat din ce în ce mai multe cazuri în care un AI a fost rasist, sexist și multe altele.

Și are sens. Se lucrează din 1-uri și 0-uri. Câteva exemple —

Is Artificial Intelligence Racist? (And Other Concerns)

Are Machines Doomed To Inherit Human Biases?

Robots could become RACIST or SEXIST says report - ‘Prejudice is hard to reverse’

Cineva s-a dus la baza unei bucăți specifice din filosofie și l-a luat la puricat pe Aristotelinho (aparent cel care a pus bazele discriminării prin propagarea ideilor lui dualistice). Aristotel le-a împrumutat valorile din geometria lui Pitagora și transferat la un nivel umanistic. Lucrurile importante au fost etichetate cu 1. Cele nașpa cu 0. Uite unul care încă se mai practică —

“The relation of male to female is by nature a relation of superior to inferior and ruler to ruled.” - Aristotel

Acum, să ne întoarcem în timp și să-l omorâm pe Aristotel pentru crearea unui sitem binar din cauza căruia inteligența artificială calls me nigga?

Omul era FOARTE limitat de societatea/ideile/timpul în care-și făcea veața. Nu-l poți bate la fund pentru faza cu femeia de mai sus. Până acum 100 de ani se credea că femeia-i sub bărbat din punct de vedere cognitiv. Nu poți da vina pe Ary boy pentru bazele unui sistem alb-negru. Era cel mai la îndemană. Era deștept, foarte deștept, extraordinar de deștept, dar nu beneficia de sursele și resursele macro-cognitive ale prezentului.

Apoi vine alternativa Ying/Yang, aceasă îmbinare notorie a dualității unde ideea de bază este armonia alb-negrului. Asta ar fi mai aproape de superpoziție - princpiu din fizică cu ceva aplicabilitate-n computere cuantice - unde rotirea pe masă a unei monede o pune într-o stare ne-binară pentru puțin timp. Dar nu i-am dat de cap încă.

superpozitie.gif

Cred că ce putem face este să ne folosim judecata și datele furnizate de știință pentru a ne transforma pe noi în ceva puțin mai decent. Astfel AI-ul viitorului va avea o serie mai bună de date cu care să lucreze și, poate, va fi mai puțin înclinată/înclinat (wtf nu știu dacă e femeie sau bărbat omg you Aristotel you) spre a repeta greșelile noastre babuinistice.

Imagine  -  Kien Hoang

Imagine - Kien Hoang

Robert Dumitriu