Napoleon și arta de a spune nu

rsz_nufrecamenta.png

Când vine vorba de informație, este foarte greu să decidem ce lăsăm să intre și ce lăsăm să iasă. Gândim să înmagazinăm tot ce prindem, cu speranța că vom folosi cândva bucata respectivă. Ideile bune se nasc din elementele eterogene pe care le primim în sistem. Dar dacă alegem să mergem pe full productivity mode, trebuie să învățam să manipulăm arta de a spune NU. 

Prezentul poate fi copleșitor. Informaţia e la degetul mic, prieteniile sunt ținute în viață de social media și locuri de recreere pretutindeni. Toate sunt gata să fie umplute, consumate, folosite. 
  
Soluția? Aplicarea unui filtru care să acționeze precum un sistem binar. DA sau NU

Ce putem învăța de la Napoleon

Ce m-a surprins la piticul minune este sistemul prin care filtra informația în așa fel încât să poată răspunde cu DA sau NU. 
Meticulozitatea era un punct cheie. Iată o bucată din instrucțiunile pe care le lăsa seara, înainte de culcare.

În timpul nopții, intră în camerele mele cât mai rar cu putință. Nu mă trezi dacă ai să îmi comunici vești bune; nu sunt ceva ce necesită atenție. Dar când vii cu vești proaste, trezește-mă imediat, pentru că nu trebuie să pierdem nici măcar un moment.

Această abilitate de a alege, de a arunca la gunoi tot ceea ce este lipsit de importanță și de a prioritiza tot ceea ce contează, l-a făcut pe Napoleon unul dintre cei mai mari strategi militari din istoria omenirii.  

Cea mai cunoscută scrisoare de refuz

Un alt exemplu de caracter tăios îl vom regăsi și la scriitorul american Edmund Wilson. Tipul nu era complet antisocial, ci avea un sistem de filtrare foarte avansat. Alegea cu atenție persoanele cu care își petrecea timpul, știind că aceasta este o resursă prețioasă. Faimoasa scrisoare de refuz, prin care Wilson elimina lipitorile sugătoare de timp, poate fi considerată un pilon al managementului timpului.

Timpu zboară. Ai posibilitatea de a alege. Gândește-te la ce este gunoi și ce nu. Cu siguranță că vor mai scăpa impurități prin filtru, dar rămâne alegerea ta dacă decizi  să-ți upgradezi filtrul sau nu. 

Original post: Octombrie 31, 2016
Illustration: Yuri Kartashev

tacoleon2_1x.png
Robert Dumitriu