by Robert Dumitriu

Blog

Arta de a Spune NU. Napoleon și Productivitatea.

Când vine vorba de informație, este foarte greu să decidem ce lăsăm să intre și ce lăsăm să iasă. Gândim să înmagazinăm tot ce prindem, cu speranța că vom folosi cândva treaba respectivă. Ideile bune se nasc adesea din elementele eterogene pe care le primim în sistem. Dar dacă alegem să mergem pe full productivity mode, trebuie să învățam să manipulăm arta de a spune NU. 

Prezentul poate fi copleșitor. Information at your fingertips, prietenii ținute în viață de Social Media și locuri de recreere pretutindeni. Toate sunt gata să fie umplute, consumate, folosite de oameni. 
  
Soluția? Aplicarea unui filtru care să acționeze precum un sistem binar. DA sau NU

Ce putem învăța de la Napoleon

Piticul minune și-a dezvoltat un sistem prin care filtra informația în așa fel încât să poată răspunde cu DA sau NU. 
Meticulozitatea era un punct cheie. Iată o bucată din instrucțiunile pe care le lăsa seara, înainte de culcare.

În timpul nopții, intră în camerele mele cât mai rar cu putință. Nu mă trezi dacă ai să îmi comunici vești bune; nu sunt ceva ce necesită atenție. Dar când vii cu vești proaste, trezește-mă imediat, pentru că nu trebuie să pierdem nici măcar un moment.

Această abilitate de a alege, de a arunca la gunoi tot ceea ce este lipsit de importanță și de a prioritiza tot ceea ce contează, l-a făcut pe Napoleon unul dintre cei mai mari strategi militari din istoria omenirii.  

Cea mai cunoscută scrisoare de refuz

Un alt exemplu de caracter tăios, bazat pe importanța lucrurilor, îl vom regăsi și la scriitorul american Edmund Wilson. Cică tipul nu era complet antisocial, ci avea un sistem de filtrare foarte avansat. Alegea cu atenție persoanele cu care își petrecea timpul, știind că aceasta este o resursă prețioasă. Faimoasa "scrisoare de refuz", prin care Wilson elimina lipitorile sugătoare de timp, poate fi considerată un pilon al managementului timpului.

DA sau NU? 

Time flies. Avem posibilitatea de a alege. Gândește-te la ce este gunoi și ce nu. Cu siguranță că vor mai scăpa impurități prin filtru, dar rămâne alegerea noastră dacă vom upgrada acel filtru sau îl vom lăsa să se învechească.

Robert Dumitriu