Capcana unei reușite

nufrecamenta.png

Am terminat de citit scrisoarea de acceptare trimisă de Harvard. Trag rapid o omletă de cuvinte într-un tigaie de mesaj text și o servesc rețelei mele de prieteni și familie. Răspunsurile apar timid.

Primul vine de la un prieten: Waw. Super tare, oaie. Bravo ție. Auzi, ce zici? Să-mi fac un tatuaj pe picior? O parte din mine a vrut să-i trimită pui și mui, dar am răspuns cu un nu știu obosit.
 
Prietenului meu nu-i păsa că am fost acceptat de una dintre cele mai mari facultăți ale lumii. Nu e un prieten rău. Una peste alta, a zis că e super tare, nu? E tare că a zis că e tare. Ce pot să-mi doresc mai mult? Părea că îi pasă de reușita mea la fel de mult cum îmi păsa și mie de tatuajul lui. Rahatul contează mai mult când vine de la tine.

Natura umană dictează din nou.

Vrem ca oamenii să ne felicite pentru reușitele noastre. De parcă ele nu se pot susține singure și au nevoie de cârje. Mi-a luat destul de mult timp să-mi dau seama că dorința de a obține o confirmare cumva diminuează știrea în sine. Câteodată pare că vrem a ceilalți să fie muuuult mai fericiți, chiar și decât noi! Când nu sunt pe filmul nostru — treaba se împute.

O promovare, un premiu, o mărire. Următoarea mișcare? Postează un update. Și nu mă refer doar la online, ci la întregul cerc de familie și prieteni. Rețeta e destul de liniară. Sună-ți părinții, dă mesaje prietenilor, frustrează-te dacă nu reacționează cum vrei.
 
Când o gândești așa, n-are niciun pic de sens. Nici măcar nu sunt sigur ce reacție m-ar fi periat. Un sacrificiu? Un râu de grătărele cu porci?

Timpul mi-a arătat că oamenii obișnuiți nu sar în sus de bucurie când un cunoscut are parte de ceva cu însemnătate. Ce vezi pe teveu’ când niște unii câștigă Vrei să fii miliardar sunt reacții frumos trase prin inel.

Descoperirea ipocriziei mele m-a eliberat. Nu o pot face. Și nu e invidie pură, ci un amalgam de miserupebanana combinat cu ce naiba mănânc diseară? Nu-i de mirare că eram lovit de o senzație de greață după eliberarea în lume a unei vești noi.

Căutam validare pentru validarea deja primită. That's pretty fucked up.

Trage tare și bagă premii pe raftul din față. Nu vor însemna nimic dacă nu le apreciezi de unul singur. Poate că poți încerca acest mic experiment. Lăsă-ți reușita viitoare să stea pe bară o zi. Vezi ce se întâmplă. Îmi iau 0 responsabilitate dacă vei ajunge să te tăvălești în chinuri. 

Gândurile despre lume și viață s-au formatat din nou când am încetat a mai aștepta ca ceilalți să fie mândri de reușitele mele.

Zilele astea îmi celebrez reușitele aproape singur. O shaorma mare cu sosuri gata să omoare un șoricel. Asta rezolvă dilema cu ce mănânc diseară

Original post: 13 Septembrie 2018

capcana unei reusite_nufrecamenta.png
Robert Dumitriu