by Robert Dumitriu

Blog

Toate articolele despre productivitate, dezvoltare personală, filosofie, artă. Cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul. 

Cum să citești eficient și să reții mai mult

af76059ded904bb715586066ddd44ea2.jpg

Chiar și cititul poate deveni o activitate pe care o facem în mod robotic. Dependența de romane de dragoste, cărți de self-help sau SF-uri îți poate pune creierul pe pilot automat, trecând de la o carte la alta fără să mai gândești. Ce ai învățat? Cu ce ai rămas? Ce contează? Transformi cartea într-un trofeu și o expui în bibliotecă. Anii trec, o regăsești, o redeschizi și... nimic. Nici măcar o adnotare, ceva încercuit, o amprentă umană. Cartea e goală. 

 ''Am citit-o, dar nu mai țin minte exact despre ce era vorba.'' 

Pentru a putea lăsa în urmă fraza de mai sus, cititorul robotic își va crea un sistem de indexare, sistem ce îl va ajuta să culeagă bobițele de aur din cartea respectivă. 

La începutul sau sfârșitul fiecărei cărți se va afla o pagină goală. Ideile universale, citatele inspiraționale, replicile inteligente și cuvintele dubioase care îți pot îmbunătăți vocabularul, toate vor fi sortate și adăugate în indexul respectiv.

Iată un model al notițelor personale, model aflat într-un statiu rudimentar: 

Cititoare înrăită, fondatoarea blogului BrainPickings.org, Maria Popova, își descrie metodele de luare a notițelor, după cum urmează: 

  • în timpul citirii își creează un index la începutul cărții, index în care listează cele mai importante idei 

  • de fiecare dată când găsește un pasaj relevant, care să poată fi inclus în categoria respectivă, adaugă numărul paginii în dreptul categoriei. Dacă ideea este nouă, va crea pur și simplu un rând nou. 

  • cu cât citești mai mult, crește și indexul 

Sursa acestor metode se va găsi în interviul Mariei Popova, invitată la The Tim Ferris Show, unde Tim Ferris intervievează performeri eclectici din varii domenii (literatură, artă, business, sport etc.) 

Dacă ai probleme cu reținerea informațiilor pe care le citești, încearcă să folosești metoda indexării pasajelor, citatelor, ideilor interesante pe care le găsești tot săpând prin carte. 

Robert DumitriuComment