by Robert Dumitriu

Blog

Salut! Aici găsești cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul.
Îi dau cu filosofie, productivitate + ceva ce haterii vor numi dezvoltare personală tip clișeu.

Optimizarea deciziilor

rsz_nufrecamenta.png

Noi, oamenii, vedem precum caii - doar în față. Nu mereu, bineînțeles, dar cădem de multe ori în capcană. Când cumpărăm un produs, un articol vestimentar, un gadget, ne facem o schemă mintală și ajungem la concluzia că îl cumpărăm din diferite motive: pentru că ne place, pentru că asta ne dorim, pentru că "așa suntem noi". Dar uităm să scanăm mediul înconjurător și să deducem că majoritatea cumpărăturilor le facem după un ghid deja pregătit.

Spre exemplu, noile colecții în materie de îmbrăcăminte vor fi mereu expuse în vitrinele magazinelor, precum și la intrare. Văzând produsele pe piedestal, creierașul face câteva calcule și își alege cele mai la îndemână informații, iar rezultatul este, aproape întotdeauna, egal cu calitatea și noutatea. Dar poate produsul respectiv a mai fost în același loc anul trecut sau chiar acum câteva luni. Produsele plasate la nivelul ochilor în așa fel încât cumpărătorul să nu depună prea mult efort pentru a căuta altceva trebuie evitate. Nu spun că toate sunt mizerii, dar strategia va impune creierului luarea unei decizii.

Autorii Richard Thaler și Cass Sunstein explică toate acestea în bestsellerul lor, Nudge. Mediul înconjurător va favoriza luarea deciziilor, multe dintre ele devenind implicite.

Planul meu este următorul: trebuie să ne optimizăm mediul în așa fel încât deciziile implicite să fie unele bune din punct de vedere financiar, social, psihologic și, cel mai important, din punctul de vedere al sănătății.

Alegeri automate pentru sănătate

Deciziile automate pe care le luăm au devenit astfel dintr-un singur motiv — design-ul mediului înconjurător.

Haideți să luăm ca exemplu momentul prezent — scrierea și citirea acestui articol. Puteam să scriu articolul bând o bere brună, dar având în vedere că în raza mea vizuală nu se află așa ceva, voi spune "pas". În schimb, ce am lângă mine? O sticluță cu apă. Asta este alegerea automată pe care o voi face pentru că nu am o alternativă la îndemână. Bineînțeles că mă pot duce până la frigider să iau o sticlă de bere (sau la magazin, în cazul în care nu am în casă), dar asta ar însemna să consum energie și știm foarte bine cam cât de puturos este creierul nostru. Creierul urmează calea biologică de a minimiza timpul și efortul în schimbul unor beneficii maxime. De aceea oamenii vor fi înclinați spre a lua pastila de slăbit în locul dietei pe termen lung.

Ceva negativ

Viața ta este modelată atât de tine, precum și de mediul înconjurător. Sau, mai degrabă mediul înconjurător este the master of puppets, lucrând de undeva din spate, iar tu, o unealtă. Ia uite niște alegeri pe care le facem by default în fiecare zi:

  • Telefonul ținut lângă pat în timpul nopții va crește posibilitatea ca tu să sari pe el first thing in the morning și să începi să verifici social media, whatsapp, mail și tot ce ai mai pierdut noapte trecută

  • Televizorul din odaie va crește posibilitatea unei decizii automate de a-l aprinde de fiecare dată când vei intra în cameră, fie că dorești să auzi ceva pe fundal, fie că îl vei ține aprins pe un canal random

  • Dacă îți vei ține pachetul de țigări mereu în buzunar, pe noptieră, pe birou, atunci instinctul format de a aprinde o țigară se va activa și dintr-odată îți vei dori să pufăi

Alegeri automate pozitive

Unde este întuneric trebuie să fie și lumină. Alegerile pot fi și pozitive:

  • Dacă îți vei ține o sticlă de apă mereu în raza ta vizuală, atunci posibilitatea ca tu să alegi lichidul transparent în locul unui cico carbogazos va crește și astfel poate deveni decizia ta automată

  • O ganteră frumos plasată lângă birou te va îndrepta către sport; bagi câteva repetări o dată pe oră și ești good to go

  • Filtrarea conținutului newsfeedu-lui Facebook te va scăpa de mentalitatea tip păcănele

 Numeroși pasionați ai psihologiei dezvoltării personale au numit acest tot drept Arhitectura Deciziei. Uite câteva tactici pe care le folosesc pentru a deveni arhitectul propriilor mele decizii:

O abordare a stimulilor vizuali

După exemplul cu magazinul de haine sau chiar cu cel al unui supermarket, unde anumite produse sunt plasate la nivelul ochilor pentru a le ușura deciziile oamenilor, stimulii vizuali funcționează în același mod și după ce ieșim din magazin. Mediul înconjurător este plin de astfel de stimuli care vor încerca să te facă să cazi în prăpastie: reclame, personalități, trailere, 7 minute abs etc. Curăță-ți calea de stimuli vizuali negativi, sau dacă asta nu merge în totalitate, pune-ți amprenta pe mediul înconjurător plasându-ți stimuli vizuali pozitivi precum: un wallpaper încurajator, like către o pagină de Facebook care-ți place, un music playlist cu care să îți începi ziua.

Poate că a fi un Yes Man este o cale de a deveni popular în timpul liceului, dar având în vedere că popularitatea are două tăișuri și că pe fruntea ei poate fi lipită o etichetă pe care să stea scris "azi îi, mâine nu-i'', păi atunci poate că asta nu este cea mai bună cale. Ești tipul de om care nu poate spune nu? Ești cel care nu refuză niciodată o ieșire? Dar o beție? Ei bine, obiceiurile astea se pot dezvăța. Există o concept numit ''arta refuzului'', concept pe care marii lideri și l-au înmagazinat în comportament de secole, printre care Napoleon, Benjamin Franklin, Theodore Roosevelt și mulți alții. Am scris un articol despre "arta de a spune nu" aici, aruncându-l și pe Napoleon în joc.

Simplitate

Este greu să te concentrezi pe ascultarea unei cărți audio atunci când scrolluiești pe Facebook. Este greu să mănânci cum trebuie atunci când ai frigiderul plin de cartofi congelați gata să fie aruncați în tigăiță. Este greu să citești un articol atunci când ai și Facebook-ul deschis + multe alte taburi care îți stau în cale. Este greu să te concentrezi pe un singur task atunci când ți-a intrat în cap că ești un bun multi-tasker. Prioritizează și elimină alternativele pentru a-ți fi mai ușor pe termen lung. Blochează-ți newsfeed-ul cu aplicația aruncă mâncarea proastă și focusează-te mereu pe taskul prezent.

Concluzie

Lumea înconjurătoare nu a fost făcută să ți se potrivească precum o mănușă. Nu toate lucrurile care ne sunt servite în mod automat de către mediu sunt rele, dar trebuie să înțelegem că le putem filtra și adapta în funcție de profilul propriu. Poți concura sau poți lucra cot la cot cu ce îți oferă mediul. Trebuie doar să începi cu lucrurile mărunte pe care le poți schimba.

Optimizează-ți mediul chiar acum - mergi și umple-ți sticluța cu apă.

  Illustration :  Animade   Original post:  Octombrie 30, 2016

Illustration: Animade
Original post: Octombrie 30, 2016

Robert Dumitriu