Cum să faci bani. Și poate-n joc prinzi și fericire.

rsz_nufrecamenta.png

Oamenii cu joburi bine plătite caută sfaturi despre cum să devină artiști full-time. Artiștii full-time cer povaţă despre cum să producă un bănuț în plus. Niciunul dintre ei nu este în totalitate mulțumit cu ce are.

Caut să înțeleg și continui să sap.

Vom defini arta drept orice lucru făcut cu intenția de a te exprima liber, fie că este pictură, teatru, blogging, whatever.

Soluția?

Pentru ambele cazuri, prescriu o rețetă de la vraci. Ești pregătit?

1. Obține-ți o slujbă bine plătită

2. Fă artă din pasiune, nu pentru bani

Simplu, nu?

Echilibru
Limba engleză are o expresie - balancing the heart and the mind. E sănătos ca partea dreapta și cea stângă a creierașului să fie în echilibru. Cu toții avem nevoie de stabilitate, dar și de o doză de aventură. Prea multă stabilitate și te vei plictisi. Prea puțină, și o vei lua razna. Cam la fel și cu gologanii. Așa că stai în echilibru. Fă ceva din pasiune și fă altceva pentru bani. Nu încerca să te dedici în totalitate unui singur lucru. Te vei închide într-o bulă care la un moment dat se va sparge. 

Fiecare parte din viața ta va deveni un remediu pentru cealaltă.

Vei primi bani și stabilitate pentru o parte a zilei, urmând să primești timp pentru creativitate în cea de-a doua.

Așa că împinge barierele propriei creativități! Arătați munca oamenilor! Simte frustrarea și apatia! Apoi te poți întoarce la stabilitate.

Job
Fii deștept și alege ceva bine plătit ce poate oferi un viitor cât de cât solid. Verifică statisticile din zona în care operezi, precum și ce fel de specializări sunt căutate. Va trebui să studiezi pentru câțiva ani pentru a obține abilitățile atât de bine răsplătite de angajatori. Cât timp te antrenezi pentru jobul bine plătit, probabil vei avea parte de ceva temporar care nu te va satisface atât de mult intelectual. Asta nu înseamnă că nu poți da dovadă de profesionalism și nu poți face treaba ca la carte. România este țara în care lucrătorul la Mec este subapreciat. Cu puțină îndrumare, chiar și acesta poate deveni o putere. Iată o serie de filmulețe de training pentru lucrul într-un restaurant fast-food. Inspirațional. Citește cartea “So Good They Can’t Ignore You” pentru mai multe idei legate de asta.

Avem aici o alegere pe care o faci cu capul, nu cu inima, de vreme ce scopul tău nu este să-ți lași jobul să îți acapareze întreaga existență.

Arta ta
Atac-o într-un mod visceral. Educă-te în domeniul în care vrei să operezi. Fă progres săptămânal. Continuă să-ți îmbunătățești gama de abilități. Dacă nu progresezi și nu pui presiune creativă pe umeri, focusul pe echilibru nu va fi satisfăcut.

Împărtășește munca cu cei din jur. Menține profesionalismul. Găsește niște fani și interacționează.

Nu fi ahtiat după lovele.

Nu trebuie să îți faci griji dacă arta ta nu se va vinde.

Nu trebuie să satisfaci piața.

Nu trebuie să-ți compromiți arta sau să o valorifici pe baza opiniilor altora.

Amintește-ți că faci asta pentru tine - arta de dragul artei.

Cred că partea ce implică eliberarea ideilor în lume este cea mai rewarding, fiind importantă pentru a-ți găsi identitatea, dar și pentru a primi feedback pozitiv. Asta te menține în joc.

Disciplină
Unul dintre obstacolele principale va fi relația ta cu disciplina. Educă-ți mintea să lase jobul în urmă imediat ce programul s-a încheiat. Oprește motorul. Fii disciplinat cu timpul tău. Trebuie să ții sub control dependența de social media și uitatul la filmulețe cu pisici. Dacă le folosești pentru a-ți pompa starea de spirit - go for it.  Fă-o într-un mod controlat.  Activitatea ta de relaxare va fi propria-ți artă.

Arunca un ochi peste blogul “Daily Routines” pentru inspirație și exemple.

Concluzii
Cam cât de bine este să nu te aștepti ca jobul tău să-ți umple toate nevoile emoționale? Cam cât de frumos poate fi să nu încerci din toți rărunchii să faci bani din arta ta? Să o lași pur și simplu să fie? Majoritatea artiștilor își petrec 2-3 ore pe zi făcând artă. Restul este umplut de fofilări tip spadasin ce nu-i fac decât să-și piardă timpul. Și asta pentru că încearcă să-și transforme arta într-un full-time job. Așa că treci peste cariera artistică și doar continuă să faci artă.

Mă aștept de la tine să nu fii de acord cu acest sfat, dar pentru mine rămâne în picioare. Cel puțin deocamdată.

Jobul tău nu este viața ta.

Arta ta nu este viața ta.

Lasă-le pe fiecare să fie ce sunt și presară peste ele puțin efort pentru a le menține în echilibru. 

 "Încerc să te conving, părinte, copile
Că dacă faci ce-ţi place-n viaţă, acolo e şi fericire.
Şi atunci evoluţia va fi uşoară
Începe să se cunoască şi la partea financiară.
Nu-ţi promit castel sau împărăţie
Dar îţi promit în acest haos
Un soi de bogăţie."


Ultima editare:
Septembrie 28, 2017

Robert Dumitriu