by Robert Dumitriu

Blog

Cum să fii un leneș productiv. Lenea strategică.

Să fii un leneș strategic poate însemna să muncești mult o singură dată, urmând să lași sistemul construit de tine să meargă de la sine. Să fii un leneș strategic poate însemna să alegi calea cea mai scurtă pentru a face o treabă de tipul X sau un task de tipul Y.

I CHOOSE A LAZY PERSON TO DO A HARD JOB. BECAUSE A LAZY PERSON WILL FIND AN EASY WAY TO DO IT.
— Bill Gates

Omul nu promova lenea, ci lenea strategică. Ce este acest hibrid? Se poate materializa în multe lucruri.

CUM SĂ CÂŞTIGI LA SUPER MARIO

Hai să luăm un exemplu - jocurile pe computer. Pentru cei care nu au legătură cu această lume, nu vă speriați, nu este rocket science. Două cuvinte - Super Mario. Seria aia de jocuri din anii '90 pe care noi, progeniturile de atunci, încercam să le terminăm în timp record. După cum am mai spus, a fi un leneș strategic înseamnă să găsești calea cea mai ușoară și eficientă de a face un lucru. În cazul lui Super Mario, conductele (pipes) erau soluția.

În loc să te enervezi încercând să sari peste creaturi dubioase, să iei ciuperci psihedelice *wink* sau să fii atent atunci când dai peste obstacole imposibile, te puteai arunca într-o țevușcă ce urma să te "teleporteze" și în același timp să îți dea un imbold considerabil în lumea lui Mario. De ce nu este considerat trișat? Pentru că folosești resursele jocului în favoarea ta.

În 2007, un video gamer pe nume Nathan Parkinson, a reușit să spargă recordul mondial la timpul necesar pentru a termina jocul Super Mario Bros. De la 33 minute și 24 de secunde la sub 7 minute. Săriturile prin țevile minune au reușit sa îl propulseze pe gamer la finalul jocului.

Era băiatul ăsta un leneș? Poate. Dar cu toate astea a reușit să îl distrugă pe gamerul de rând care încerca să termine jocul prin metodele clasice, liniare.

LENEA CUANTIFICATĂ

Se poate așa ceva? E puțin tras de par. Era o povestioară despre un băiețel care găsise un time-hack aplicat pe examenele școlare. 

Elev model: 80% din timpul liber îl alocă studiului; obține nota 10

Puștiul nostru: 10% din timpul liber îl aloca studiului; obține nota 5

Restul timpului și-l va petrece ocupându-se de lucrurile care îl pasionează.

TEHNOLOGIA 

Miliardarului american Rockefeller i-au trebuit 46 de ani să devină un 'Nea Marin miliardar. Lui Bill Gates i-au trebuit 12, iar lui Andrew Mason 2. Pe măsură ce tehnologia avansează, cei noi creează pe cârca celor vechi. Aceasta nu este neapărat un lucru rău. Timpul necesar se diminuează. Te folosești de resurse și le modelezi după bunul plac. Ce iese este capodopera ta. Articolul ăsta este capodopera mea. Nu din punct de vedere al conținutului, ci pentru că este clădit pe spatele giganților. Ideile sunt luate din cartea lui Shane Snow, Smartcuts: How Hackers, Innovators, and Icons Accelerate Success.

Am citit cartea, dar nu era absolută nevoie. Puteam foarte bine să caut reviews pe net și să găsesc ouăle de aur.

Puțin Wikipedia, puțin Youtube, și iată că avem un articol plin de informații.

Robert Dumitriu