Lenea strategică

rsz_nufrecamenta.png

Lenea strategică este un subiect foarte dezbătut în ultimul timp. O droaie de oameni ai internetului au contribuit la apariția acestui termen pentru a se autodefini. Eu cred că este vorba despre a alege eficacitatea în locul eficienței, dar hai să îl dezasamblăm.

Începem cu un citat:
I choose a lazy person to do a hard job, because a lazy person will find an easy way to do it.
- atribuit lui Bill Gates

Spărgând puțin în bucăți spusele lui Billy Boy Gates, vom vedea că omulețul nu promova stagnarea, ci lenea strategică. Ce este acest hibrid? Se poate materializa în multe lucruri.

Cum să câștigi la Super Mario

Un exemplu mai geeky - seria aia de jocuri din anii '90 pe care noi, progeniturile de atunci, încercam să o terminăm în timp record. Găsirea celei mai eficiente căi de a trece prin joc ne-a mâncat zilele și nopțile.  În cazul lui Super Mario, soluția = târârea prin conducte.  

În loc să te enervezi încercând să sari peste creaturi dubioase, să iei ciuperci psihedelice *wink* sau să fii încerci să eviți obstacole mizere, te puteai arunca într-o țevușcă ce urma să te "teleporteze" și în același timp să îți dea un imbold considerabil în lumea lui Mario. Resursele jocului operau în favoarea ta.

În 2007, un video gamer pe nume Nathan Parkinson, a reușit să spargă recordul mondial la timpul necesar pentru a termina jocul Super Mario Bros. De la 33 minute și 24 de secunde la sub 7 minute. Săriturile prin țevile minune au reușit sa îl propulseze pe gamer în cartea recordurilor.

Era băiatul ăsta un leneș? Poate. Dar cu toate astea a reușit să îl distrugă pe gamerul de rând care încerca să termine jocul prin metodele clasice, liniare.

Lenea cuantificată

Citisem pe net o povestioară despre un băiețel care găsise un time-hack aplicat pe examenele școlare. 

Elev model: 80% din timpul liber îl alocă studiului; obține nota 10
Puștiul nostru: 10% din timpul liber îl aloca studiului; obține nota 5
Restul timpului și-l va petrece ocupându-se de lucrurile care îl pasionează.

Miliardarului american Rockefeller i-au trebuit 46 de ani să devină un 'Nea Marin miliardar. Lui Bill Gates i-au trebuit 12, iar lui Andrew Mason 2.

Pe măsură ce tehnologia avansează, cei noi creează pe cârca celor vechi. Aceasta nu este neapărat un lucru rău. Timpul necesar se diminuează. Te folosești de resurse și le modelezi după bunul plac. Ce iese este capodopera ta. Articolul ăsta este capodopera mea. Nu din punct de vedere al conținutului, ci pentru că este clădit pe spatele giganților. Ideile sunt luate din cartea lui Shane Snow, Smartcuts: How Hackers, Innovators, and Icons Accelerate Success.

Am citit cartea, dar nu era absolută nevoie. Puteam foarte bine să caut reviews pe net și să găsesc ouăle de aur.

Puțin Wikipedia, puțin Youtube, și iată că avem un articol plin de informații.

Illustration :  Folio Art   Ultima editare:  Octombrie 30, 2016

Illustration: Folio Art
Ultima editare: Octombrie 30, 2016

Robert Dumitriu