by Robert Dumitriu

Blog

Cum să mănânci sănătos fără prea mult efort

Iată câteva strategii practice de a folosi architectura decizională pentru a manca mai sănătos:

Folosește farfurii mici

Farfuriile mari înseamnă porții mari. Asta însemna că vei manca mai mult. Încearcă să îți servești mâncarea în farfurii mici, simple.

Dacă te gândești ca poți pune mai puțină mâncare într-o farfurie gigant, astfel rezolvând problema, lucrurile s-ar putea să nu funcționeze. 

Bea mai puțin alcool/suc acidulat folosindu-te de pahare înalte

Băuturile în pahare înalte ne par mai mari decât sunt în realitate din punct de vedere cantitativ. Un pahar mic, "gras", va crea iluzia cantității crescute. Aruncă o privire asupra imaginilor de mai jos:

Creierul nostru are tendința de a supra-estima liniile verticale. Se pare ca liniile din aceste două imagini au aceeași lungime. Gândiți-vă la paharele de whisky. Iar datorită faptului că înălțimea acționează în favoarea creșterii cantității (din punctul de vedere al creierului nostru păcălit), vei putea bea mai puțin.

Când înfuleci o porție mică dintr-o farfurie mare, mintea va păcăli stomacul și îl va face să se simtă nesatisfăcut. Aceeași cantitate de mâncare te va face să te simți mai satisfăcut dacă o vei servi folosind o farfurie mică. 

Plasează mâncăruri sănătoase în locurile prin care treci cel mai des

Arhitectura decizională este ceva despre care am mai discutat.

Plasarea de mâncăruri sănătoase prin locurile în care îți faci veacul poate fi o mișcare inteligentă. Vei fi mult mai tentat să pui mâna pe un măr dacă acesta se găsește la-ndemãnă, get it? ^_^ Iar dacă ești înfometat și grăbit, vei apuca primul lucru pe care îl vei vedea în fața ochilor. 

Împăturește mâncarea nesănătoasă în folii de aluminiu

Ochiul este atras de ceea ce vede, precum și de ceea ce îi este ușor de văzut. Mâncatul este un act fizic, dar și emoțional, iar unii l-ar numi chiar un eveniment.

J.J. Rousseau, un împătimit al mâncărurilor și al mâncatului aduce următoarele vorbe de duh în privința acestui act sacru:

Dacă ascunzi mâncarea nesănătoasă în ambalaje care nu inspiră mare lucru, mintea nu-ți va mai umbla în direcția lor.

Ține mâncarea sănătoasă în containere mari

Cutiile și pachetele mari tind să ne prindă privirea mult mai ușor. Ele ocupă spațiu în bucătărie și te face dai peste ele la fiecare pas. Prin urmare, posibilitatea ca tu să le mănânci creste. Mancarea ținută în cutii mici poate rămân ascunsă săptămâni la rând. 

Simplitate.