by Robert Dumitriu

Blog

Salut! Aici găsești cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul.
Îi dau cu filosofie, productivitate + ceva ce haterii vor numi dezvoltare personală tip clișeu.

Cum să mănânci sănătos fără prea mult efort

IMG_6104.JPG
Ultima editare: Februarie 15, 2017

A te menține sănătos poate fi a pain in the ass. Plantele strigă ceva neatractiv, apa este incoloră, inodoră... insipidă (parcă așa era)?  Și ce să mai zic de sport?

Cu toate astea, ce băgăm în gură contează. A lot. Așa că hai să vedem care e treaba și cum ne putem controla numărul de prostii pe care îl ingerăm zilnic.

Iată câteva strategii practice de a folosi architectura decizională pentru a mânca mai sănătos:

Folosește farfurii mici

Farfuriile mari înseamnă porții mari. Doar trebuie să le umplem până la refuz, nu? Asta însemnă și că vei manca mai mult. Încearcă să îți servești mâncarea în farfurii mici, simple.

Mâncarea puțină într-o farfurie gigant va fi suficientă pentru stomac, dar nu și pentru creier. Mititelul este primul păcălit. Dacă reușești să îl ții afară din cercul vicios, ai făcut un prim pas. 

Bea mai puțin alcool/suc acidulat folosindu-te de pahare înalte

Băuturile în pahare înalte par mai mari d.p.d.v cantitativ. Un pahar mic, gras, va crea iluzia cantității crescute. Aruncă o privire asupra imaginilor de mai jos:

Creierul nostru are tendința de a supra-estima liniile verticale. Se pare ca liniile din aceste două imagini au aceeași lungime. Gândiți-vă la paharele de whisky. Datorită faptului că înălțimea acționează în favoarea creșterii cantității (din perspectiva creierului nostru păcălit), vei putea bea mai puțin.

Când înfuleci o porție mică dintr-o farfurie mare, mintea va păcăli stomacul și îl va face să se simtă nesatisfăcut. Aceeași cantitate de mâncare te va face să te simți mai satisfăcut dacă o vei servi folosind o farfurie mică. 

Bottom line: farfurii mici și pahare grase  

Plasează mâncăruri sănătoase în locurile prin care treci cel mai des

Arhitectura decizională este ceva despre care am mai discutat.

Plasarea de mâncăruri sănătoase prin locurile în care îți faci veacul poate fi o mișcare inteligentă. Vei fi mult mai tentat să pui mâna pe un măr dacă acesta se găsește la-ndemãnă, get it? ^_^ Iar dacă ești înfometat și grăbit, vei apuca primul lucru pe care îl vei vedea în fața ochilor. 

Împăturește mâncarea nesănătoasă în folii de aluminiu

Ochiul este atras de ceea ce vede, precum și de ceea ce îi este ușor de văzut. Mâncatul este un act fizic, dar și emoțional, iar unii l-ar numi chiar un eveniment.

J.J. Rousseau, un împătimit al mâncărurilor și al mâncatului aduce următoarele vorbe de duh în privința acestui act sacru:

Dacă ascunzi mâncarea nesănătoasă în ambalaje sărăcăcioase, mintea nu-ți va mai umbla în direcția lor. 

Ține mâncarea sănătoasă în cutii mari

Cutiile și pachetele mari tind să ne prindă privirea mult mai ușor. Ele ocupă spațiu în bucătărie și te fac să  dai peste ele la fiecare pas. Prin urmare, posibilitatea ca tu să le mănânci crește. Mâncarea ținută în cutii mici poate rămâne ascunsă săptămâni la rând. 

Lucrând puțin la mediul în care ne învârtim, făcând mici ajustări, înlocuind sucul cu puțină apă și încercând să reducem cantitatea de mâncare ingerată zilnic ne vom putea îmbunătăți calitatea vieții.

  Illustration :  Angelica Baini

Illustration: Angelica Baini

Robert Dumitriu