by Robert Dumitriu

Blog

Salut! Aici găsești cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul.
Îi dau cu filosofie, productivitate + ceva ce haterii vor numi dezvoltare personală tip clișeu.

Cum să mănânci sănătos fără prea mult efort

Original post: Februarie 15, 2017
Ultimul edit: Iulie 21, 2018

Oamenii-s mașini. Au nevoie de fucking întreținere la fiecare pas. Combustibilu-i de cacao. Plantele strigă ceva neatractiv, apa-i incoloră, inodoră... insipidă (parcă așa era)? Și care-i treaba cu sportu'? 

Eu văd așa - ce băgăm în gură contează. Destul de mult actually.

Îmi doresc să nu mă transform într-un burrito și mă folosesc de diverse șmecherii. Folosesc ceva ce am numit architectură decizională pentru a mânca mai sănătos.

Farfurii mici

Farfuriile mari înseamnă porții mari. Doar trebuie să torni în ele până la refuz, nu? Normal că vei manca mai mult! Omul are această dorință dubioasă de a termina. Mmm. 

Mâncarea puțină într-o farfurie gigant va fi suficientă pentru stomac, dar nu și pentru creier. Mititelul este primul păcălit. Dacă reușești să îl ții afară din cercul vicios, ai făcut un prim pas. 

Pahare înalte

Băuturile în pahare înalte par mai mari d.p.d.v cantitativ. Un pahar mic, gras, va crea iluzia cantității crescute. Aruncă o privire asupra imaginii de mai jos:

Creierul nostru are tendința de a supra-estima liniile verticale. Se pare ca liniile din aceste două imagini au aceeași lungime. Gândiți-vă la paharele de whisky. Creieru-i păcălit de pahar. Nini, ai grije. Posibil sa te facă ăștia și la alte liniuțe.

Concluzia: farfurii mici și pahare grase  

Mâncăruri sănătoase în locuri dubioase

Arhitectura decizională este ceva despre care am mai discutat. Plasarea de mâncăruri sănătoase prin locurile în care îți faci veacul poate fi o mișcare inteligentă. Vei fi mult mai tentat să pui mâna pe un măr dacă acesta se găsește la-ndemãnă, get it?

Principiul IFTTT

Traducere - If This Then That - Dacă asta, atunci aia

What the fuck is this? Nici măcar nu sunt sigur că-i un principiu.
Anywhooo, folosesc ceva mega geeky pentru a mânca mai sănătos.

Chestia asta cu IFTTT își are rădăcinile deeeeep in the coding world. Totul functionează pe bază de condiții. Dacă faci asta, trebuie să faci aia. Dacă dai cu mouse-ul pe butonul cu X, pagina asta se va închide. Ce zic eu aici e suuuper basic, dar ați prins ideea. Sper.

Acum, ce michiduță fac eu cu IFTTT ăsta?

Pai, începem așa. Pun o punguță de baby carrots în frigideraș (folosesc destul de multe diminutive pentru ca mi se pare funny, teehee) și-mi pun în minte ca de fiecare dată când trec pe la pe la el s-arunc unu-n stomăcel (not again). E cam ca atunci când bagi țigară cu cafea. Same pattern, different outcome.

Cam asta am acum. Șiiii pentru că sunt un book geek wannabe, pun mai jos ceva din JeiJei Rousseau. Say whaaat? Gagiul vedea mâncatul aproape ca pe ceva sacru -

  Illustration :  Angelica Baini

Illustration: Angelica Baini

Robert Dumitriu