by Robert Dumitriu

Blog

Salut! Aici găsești cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul.
Îi dau cu filosofie, productivitate + ceva ce haterii vor numi dezvoltare personală tip clișeu.

Cum să îți îmbunătățești somnul. Metode practice.

Ultima editare: Octombrie 31, 2016

Dacă avem într-adevăr o putere asupra sănătății noastre, acea putere se poate materializa în capacitatea noastră de a ne manipula somnul, asta dacă "manipula" nu este un cuvânt prea dur.

Știm cu toții că au fost făcute numeroase studii în legătură cu somnul, cu ora ideală de a merge la culcare, cu faptul că lipsa de somn poate avea aceleași efecte precum alcoolul etc. Cu toate acestea, nu ne putem pronunța încă într-un mod definitiv, opiniile fiind împărțite, fiecare expert contrazicându-l pe celălalt.

Având în vedere că nu putem controla anumite bucăți din viețile noastre, măcar putem încerca să ne îmbunătățim calitatea somnului, acesta având sarcina de a ne susține organismul și a-l reîncărca pentru ziua ce va urma. Am enumerat mai jos câteva metode prin care îți poți îmbunătăți calitatea somnului, sperând să fie de ajutor odată aplicate:

"Baricadează-ți" camera

Nu vreau să îți pregătești camera pentru atacurile inamicului, ci împotriva luminii. Lumina poate afecta calitatea somnului într-un mod considerabil. O mască de dormit poate ajuta într-o anumită măsură, dar pentru siguranță totală sugerez montarea unei perdele care să facă față luminii, nelăsând-o să trecă și să îți ajungă în ochișori.

Alege o saltea de calitate

Am văzut cu toții reclamele clișeizate de pe TV, reclame unde un domn în vârstă își revarsă intensitatea durerilor de spate într-un discurs pompos, urmând să își ridice pe piedestal salvarea-Salteaua X.

Treaba cu clișeele este că au întotdeauna un sâmbure de adevăr. Da, o saltea de calitate îți va îmbunătăți calitatea somnului. Da, este adesea scumpă, dar își merită banii. Trebuie să gândim strategic, pe termen lung.

În primul rând, o saltea de calitate își va face treaba ani buni dacă este întreținută și folosită cum trebuie. În al doilea rând, nu trebuie luată în considerare doar calitatea somnului, cât și durerile de spate, de gât ,de brațe. Toate acestea sunt adunate și îngrjite în locul în care îți petreci o mare parte a vieții - patul.

Fă sport

Biceps, triceps, sprint și altele. Combinații nebune. Se știe de când lumea că sportul îmbunătățește calitatea vieții, de la planul fizic până la cel psihologic. Acum ne vom referi strict la cum îmbunătățește sportul calitatea somnului. Păi încep prin a spune ce este la mintea cocoșului - sportul te obosește. Oboseala cauzată de sport e bună, e sănătoasă, e cool. Corpurile și creierele noastre au fost proiectate pentru a sport. Nu-i subestima puterile.

Fără cafeină

Titlul spune totul. Fără cafea sau derivate. Fără ceaiuri care oferă puteri magice, pliculețe 3 în 1 sau pastile cu cafeină. Destul de evident, nu? 

Fă o baie caldă

Joyce Walsleben, PhD al New York University School of Medicine, a studiat efectele unei băi calde asupra somnului. Din studiul ei a reieșit faptul că o baie caldă înainte de culcare poate avea efecte benefice, făcându-l pe cel îmbăiat să adoarmă mai repede, crescându-i calitatea somnului. 

Nu folosi aparatură electronică înainte de culcare

Înainte de a te băga la somn, încearcă să îți încetinești rata de consum a Facebook, Twitter, WhatsApp și derivatele. Știu că sunt mișto conversațiile alea lungi care se întind până dimineața, dar încearcă să nu devină un obicei. Aparatura electronică te agită, te stimulează, te ține în priză. Scopul somnului este deconectarea, calmitatea, relaxarea. Cel mai simplu mod de a începe este prin a-ți rezolva problemele de tipul mesajelor de noapte bună sau verificatul mailulul pe ultima sută de metri cu câteva ore înainte de somn, să spunem 2. După ce ai început procesul deconectării, te poți băga la citit, journaling, sau pur și simplu îți poți pregăti lucrurile pentru ziua ce va urma. 

Un pahar cu lapte cald

Conventional wisdom-ul din toată lumea ne arată că un pahar plin cu lapte cald ne va pune la somn în câteva minute. Este într-o anumită măsură și o doză de efect placebo, dar în mare parte somnul nu este provocat neapărat de laptele în sine, cât de temperatura laptelui. Precum o baie caldă care îți încălzește toate membrele și articulațiile, laptele cald îți încălzește burtica, lăsându-te parcă într-o stare de incapacitate reconfortantă.

Somnul este o parte importantă a vieții noastre și nu trebuie neglijată. Poate fi controlată, ajustată, îmbunătățită. Hai să luăm puțină atitudine și să preluăm controlul!

 

Robert Dumitriu