Cum să tragi un somn de nu te vezi

rsz_nufrecamenta.png

Știm cu toții că au fost făcute jdemii de studii cu și despre somn, cu ora ideală de a te băga la somn, cu treaba cum că lipsa de somn poate avea aceleași efecte precum alcoolul etc.

Opiniile rămân împărțite în ceea ce privește chestiile tehnice. Somnul rezistă. 

Sunt perfect împăcat cu gândul că nu pot controla fiecare bucățică a existenței mele. Chiar sunt.

Da' somnu' tot joacă după cum cânt eu! 

Am pus mai jos câte ceva din ce folosesc eu pentru a dormi precum un maharajah:

Baricadează-ți camera

Treaba aici e puțin tricky. Nimeni nu vrea să-ți pui un buștean pe ușă sau să nu mai lași aerul să intre. Vreau să te ocupi strict de lumină. Cică poate afecta calitatea somnului într-un mod considerabil. O mască de dormit poate ajuta într-o anumită măsură, dar pentru șmecherie maximă sugerez montarea unei perdele care să facă față luminii, nelăsând-o să trecă și să îți ajungă în ochișori.

Scoate un bănuţ pentru o saltea de calitate

Am văzut cu toții reclamele clișeu de la Dormeo. Adună ăștia câțiva cetățeni seniori, aruncă niscai cașcaval peste ei și hop, salteaua Dormeo e cea mai bună! 

Adevărul e undeva la mijloc. Eu mi-am schimbat salteaua clasică (cu arcuri și preț de 5 milioane) și pot spune că treaba merge brici! Nu mă mai doare spatele, iar coloana stă într-o poziție cât de cât decentă când dorm. Clișeele au întotdeauna un sâmbure de adevăr.

Da, o saltea de calitate îți va îmbunătăți calitatea somnului. Da, este adesea scumpă. Nu, nu trebuie să iei neapărat de la Dormeo. 

Îți petreci nuștiucât la sută din viață dormind. Fă-o cum trebuie!

Bagă sport, tati

Biceps, triceps, sprint și altele. Combinații nebune. Păi încep prin a spune ce este la mintea cocoșului - sportul te obosește. Oboseala cauzată de sport e bună, e sănătoasă, e cool. Corpurile și creierele noastre au fost proiectate pentru a sport. Nu-i subestima puterile.

Mai uşor cu cafeaua 

Titlul spune totul. Fără cafea sau derivate. Fără ceaiuri care oferă puteri magice, pliculețe 3 în 1 sau pastile cu cafeină. Destul de evident, nu? 

O băiță călduță

Joyce Walsleben, PhD al New York University School of Medicine, a studiat efectele unei băi calde asupra somnului. Și aici no brainer. Băița te calmează, te liniștește, te înmoaie, te adoarme. 

Te speli și tu seara, no? 

Nu folosi aparatură electronică înainte de culcare

Încearcă să îți încetinești rata de consum a Facebook, Twitter, WhatsApp și derivatele. Aparatura electronică agită, stimulează, te ține în priză. Spune pa pa gagicuței sau gagicuțului cu care-ți tot dai mesăgele-n miez de noapte. Mă rog, încearcă și tu. 

Înlocuiește treburile astea cu ceva citit, journaling sau chiar smotocit de maimuțică.

Un pahar cu lapte cald

Am experimentat recent cu lapte călduț înainte de somnic. Îmi dă knock out aproape instant.

Este și o doză de efect placebo, dar somnul nu este provocat neapărat de laptele în sine, cât de temperatura laptelui.  

 Concluzie?

Somnul poate fi controlat, ajustat, îmbunătățit. Începe cu chestii mărunte și clădește de acolo. Mie mi s-a părut destul de important încât să-i rezerv o postare aici. 

Original post: Octombrie 31, 2016

 

Robert Dumitriu