Energia de care nu avem nevoie

rsz_nufrecamenta.png

Consumul de energie este un element cheie ce face planeta să funcționeze. Avem motoare, reactoare, rotopercutoare, vibratoare ce mănâncă wați, biți, baiți și alte nebunii. Dar oare planeta funcționează în parametrii optimi?

Astăzi becurile nu folosesc prea multă energie. Dacă ți-ai cumpărat un bec "ultimu' răcnet" ar trebui să stai liniștit în ceea ce privește poluarea mediului înconjurător dar și lubrifierea contului de economii. 

Cu toate astea, e ceva legat de consumul de energie de care nu am nevoie. Gândul la o irosire fără un scop bine definit a resurselor poate fi mind-boggling.

Chiar și atunci când știu, în mod logic, că ceea ce fac nu este atât de grav, tot mă simt mai bine când sunt puțin mindful în ceea ce privește folosirea unui device consumator de energie.

Micile ajustări precum acestea contează. Nu doar pentru a micșora factura la electricitate sau pentru a salva mediul înconjurător, ci și pentru a mă menține pe același plan cu filosofia mea actuală, atât în mediul psihic cât și în cel fizic. Mă simt mult mai relaxat când nu folosesc mai multe resurse decât este necesar, când nu dețin mai multe lucruri decât folosesc. Dacă oala deja fierbe, de ce aș crește temperatura?  Asta ma calmează. Nu este un act de rebeliune prin care vreau să mă razvratesc împotriva consumerismului la nivel planetar. Este un set mărunt de acțiuni frumos executate ce îmi aduc un plus de calibrare mentală.

Atunci când o ajustare mică precum stingerea unui bec va genera o bucurie, viața deja începe să se schimbe.

Robert Dumitriu