Cu ce mă ajută o Gaură Neagră?

Undeva pe la 200 BCEratostene (el greco) reușește să calculeze circumferința și înclinarea axei Pământului. Cu ce-l ajuta asta pe grecul de rând? Pământul era suficient de plat încât mersul la budă să fie flawless.

Vine un 150 BC umplut ochi de Seleucus din Seleucia și descoperirile lui despre cum valurile sunt impactate de poziția Lunii.

Secolul 13 și al sau Theodoric din Freiberg descoperind cum se formează curcubeul. De ce și-a bătut cineva capul să afle asta anyway? Nu era suficient să te uiți la cât e de frumix?

Copernic și modelul heliocentric. Traducere non-fancy: Soarele-i miezu’. Tipul se tripase grav pe filmu-n care Pământul este cel care se rotește.

Secolul 19 — Maxwell decide să combine ecuațiile din electricitate și magnetism. Ceva mărunt. Why would I care? Cam de acolo a plecat descoperirea undelor electromagnetice. Ele îți permit să citești acum. Bullshit. Continue scrolling…

Treaba lu' Copernic îl influențează pe Tycho Brahe, ce trage repede-n hârtie o serie de măsurători precise despre cum planetele se mișcă în sistemul nostru solar (who cares am I right?). Același măsurători au fost folosite de Kepler pentru a-și formula legile mișcărilor planetelor. Ele au fost pilonul de susținere pentru Newton și a sa legendară lege a gravitației universale. Mergi și caută pe Google cum funcționează sateliții + ceva aplicabilitate lol.

Curcubeul dezasamblat de Theodoric influențează un lanț lung și gros de indivizi — totul culminând în formularea legilor refracției.

Matematica dispersiei luminii a fost folosită pentru construirea de spectometre ce au deschis porțile către noul fenomen al mecanicii cuantice.

Fără papetăria din mecanica cuantică nu am mai fi avut ceasul atomic. Bye Bye GPS. Crap.

Pe 10 Aprilie 2019 este publicată prima fotografie a unei găuri negre aflate la 53 de milioane de ani lumină. O putem vedea. O fking gaură neagră aflată la 53 de milioane de ani lumină!

BH-M87-750x420.jpg

My point?

Descoperirile-s clădite pe descoperiri.

Se speculează că aceste neimportante găuri negre țin galaxiile laolaltă. Acum avem o poză, un pas în plus.

Da, nu știm cu certitudine cum și dacă existența unei găuri negre ne poate afecta mersul la budă, dar cred ar trebui să fim interesați s-o explorăm anyway. Curiozitatea umană la lucru.

Cheers!

Lecturi suplimentare:

Robert Dumitriu