Construind identități

Am început să mă-ntreb retoric de ce oamenii continuă să ducă certuri grele despre politică și religie în online.

De ce nu-și dă nimeni cu părerea și despre ceva gen Ruby? (limbaj obscur de programare, np, you don't need to know about it)

Apoi îmi dau seama că diferența dintre o discuție aprinsă despre politică și una despre programare este destul de simplă: oamenii nu cred că au nevoie de expertiză pentru a-și da cu părerea despre prima categorie. E suficientă doar o credință puternică în propriile convingeri.

Niciun thread pe subiectul Ruby nu va fi suprapopulat de păreri semi-docte. Asta pentru că oamenii simt indirect nivelul de expertiză ridicat la care trebuie să se înhame.

Politică și religie? Toată lumea e expertă.

Similarități religie/politică?
Au de a face cu probleme pentru care umanitatea nu are încă un răspuns negru pe alb. D'asta plebeii nu simt presiunea rațiunii și se pot ancora în absolut orice discuție.
Cea mai idioată părere poate sta dreaptă din moment ce nimic nu-i dovedit încă.

Dar nu poate fi corect. Există probleme politice care au parte deja de-un răspuns definit.

Politica și religia și-au făcut ușor și sigur loc în algoritmul identității unui individ. Le-am lăsat să intre. Face parte din familie. Iar oamenilor nu le face placere să poarte discuții productive despre copilul obraznic. Cum să-ți ataci propria identitate?

Teoria îmi explică ce fel de discuții pot evita pentru a putea genera idei mai bune și stoarce zeama creativă din cele jdemiii care mi-au rămas.

De ce-ți aplici etichete și construiești identități?

Keep it simple.

IMG :  Anna Golde
Robert Dumitriu