Inhibiție Latentă Scăzută

Asta e o încearcare umilă de a-mi explica conceptul de Inhibiție Latentă Scăzută. Aaa, one more thing. Nu sunt doctor. Ce scriu aici este un pur exercițiu. Do your own research.

Încep.

Iau un scaun. Pot spune că sunt destul de familiarizat cu el, cum funcționează, ce scop are. Nu mă interesează suficient de mult încât să-i acord atenție. Pun curul pe el și șed.

Mintea-mi va aplica aceeași rețetă pentru toate scaunele cu care voi interacționa. Nu-mi va chestiona apartenența obiectului, culoarea, mirosul, greutatea, sunetul generat când cineva îl trage. Nu se va uita nici măcar la deceul scaunului, la detaliile fine ale întrebării de ce un model de scaun e pus într-un anumit tip de autobuz, o sală de așteptare, într-un amfiteatru. E multă procesare cognitivă ce va avea un rezultat lipsit de substanță pentru a mea de zi cu zi viață. Mintea mi-ar lua-o razna. Cum să fac atâtea calcule pentru un scaun? Și cum rămâne cu celelalte obiecte cu care trebuie să interacționez?

Inhibiția Latentă

Aici intervine Inhibiția Latentă. O avem în noi. Ea ne permite să experimentăm și simplificăm lumea prin scurtarea căii de acces către informația unui nou stimul. Nu trebuie să mai cuget vreodată implicațiile unui scaun (în idee) pentru că deja am înțeles pretty much ce face. Diversitatea aparenței nu-i va schimba scopul esențial.

Inhibiția Latentă Scăzută

Un individ cu inhibiție latentă scăzută aplică tratamente similare pentru orice tip de stimul, fie că este vechi, nou, învelit în brânză, mâncat de furnici sau poate chiar băgat într-o ladă de ciocolată. Îi va cugeta mereu (și rapid) implicațiile, chiar dacă schimbarea la nivel de stimul poate fi văzută de multi drept insignifiantă.

Pentru el, un scaun nu-i simpla îmbinare de picior X4, șezut, spătar. E o multitudine de piese cu scop precis și o definită funcționalitate. Un astfel de individ poate chiar cugeta fiecare bucățică din interiorul scaunului (dacă acesta este mai complex), imaginându-și fațetele și completând un puzzle mental cu piese lipsă. Șuruburi, arcuri, bile, poziționarea lor în structuri, tot tacâmul.

Multiple întrebări pot fi generate mulțumită detaliilor precedente. Viteza procesării întrebărilor va crește rata răspunsurilor ce îl vor face pe individ să înțeleagă mai bine stimulul (scaunul).

Cu cât înțelege mai bine stimulul, cu atât mai repede va putea trece prin valul de conexiuni logice activ posibile între scaun și mediul înconjurător.

Spre exemplu, un individ cu Inhibiție Latentă Scăzută va observa o altfel de înclinare a scaunului tău de birou. Întrebările puse ulterior pot implica deceurile vieții tale.


Și-a înclinat scaunul pentru că îl doare spatele? A muncit mult? Posibil să sufere de un început de scolioză? Am remarcat ieri că mergea puțin ciudat. Hemoroizi? Posibil. Cred că o iau razna. Parcă I s-a schimbat și culoare ochilor. Albastrul e chiar albastru?

You get the idea. Inhibiția Latentă Scăzută va putea face șmecheria asta de conexiune.

Problema

Un individ cu un IQ ridicat va avea suficientă putere de procesare pentru a face față avalanșei de stimuli. Un individ cu IQ mediu/scăzut suferind de Inhibiție Latentă Scăzută va fi, de obicei, egal cu forme variate de autism.

Ceva Pro

 • abilități agere de înțelegere și pătrundere a unor subiecte complexe

 • se observă, aude, simte mai mult, fără efort neapărat conștient

 • adaptabilitate constantă și rapidă

 • conexiuni între materiale și domenii aparent fără legătură

 • salturi logice; Progresul de tip A, B, C, D ș.a.m.d. va fi înlocuit de salturi A către G, către Z. 

 • învățarea e continuă și nu se limitează la perioada academică'; asimilarea de informație este constantă, fără pauze. Orice situație oferă o lecție.

Ceva Contra

 • zgomotul de fundal poate fi problematic; se preferă medii lipsite de tumulturi stimulatoare

 • hiper-vigilența te poate conduce pe calea anxietății sau a unui comportament obsesiv compulsiv

 • tradițiile și convențiile sunt adeasea ignorate fiind etichetate rapid drept fără scop constructiv

 • condusul poate fi dificil; creierul observă multiple pericole și variabile; se va obține un mix de anxietate și coplesire

 • dificultate în a verbaliza și articula ce se află-n minte; permutări felurite pot germina din fiecare situație din viața de zi cu zi

Atât am acum. Posibil să completez. 

Robert Dumitriu