by Robert Dumitriu

Blog

Salut! Aici găsești cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul.
Îi dau cu filosofie, productivitate + ceva ce haterii vor numi dezvoltare personală tip clișeu.

IoT (Internet of Things) - O bucățică de viitor

rsz_nufrecamenta.png

Am pus o întrebare ușor bizară unui profesor în perioada facultății, întrebare pe care omul a întâmpinat-o deschis, dar care cred că l-a pus puțin în dificultate.

Întrebarea mea:

"Să spunem că ar exista posibilitatea ca un scriitor SF, un inventator, un tinkerer al vremurilor apuse (acum 80-100 de ani) să poată fi readus la viață, cum credeți ca ar întâmpina schimbarea, lumea?"

Buuuun. Să îl readuci la viață pe Edison e o nimica toată, dar cum se va adapta? Ce să facă Edison pe Pământul de astăzi? Lumea se schimbă într-un mod la fel de rapid precum viteza unui tren din Tokyo. Au fost becul, aerul condiționat, frigiderul, televiziunea, sateliții, oameni pe lună, calculatoare gigant și telefoane cărămizi. Acum, smartphones, smartwatches, smartcameras, smartfood, totul este smart. Totul este interconectat. Dacă i-ai fi spus unui regizor din 1950 că va putea filma, edita și publica, totul folosind o cutiuță pe care o poate purta în buzunar, te-ar fi etichetat drept nebun.

Internet of Things (IoT)

There's something in the air. Nu, nu este noul iPad. Expresia "there is something in the air" este, de data aceasta, super solidă. Folosesc cuvântul ăsta pentru că totul se va materializa în următorii 5 ani. Prin IoT, internetul va fi conectat la noi și noi la el. Mult mai mult ca de obicei.

Interconectare

Cu Internet of Things (IoT), lumea ne va putea anticipa nevoile. Lumea va fi integrată în noi. Totul e materie. Când mașina de spălat va fi pe cale să se strice, te va trage de mânecă. Conectată la smartwatch, la telefon sau la device-ul care va face legea în următorii ani, cutia în care îți speli rufele va putea comunica cu tine și probabil îți va face observație pentru chiloții murdari. Dar aplicabilitatea nu stă doar în abilitatea ei de a depista mizeria. Ea oferă salvarea.

O notificare scurtă de la mașina de spalat poate suna ceva în genul: "Hello, sorry for disturbing you (yes, I know that you are having dinner right now) but here's a small warning about your washing machine. The wheel is going to break in 2 months."

Acum, dacă i-ai prezenta posibilitatea asta lui Edison, nu sunt foarte sigur cum ar reacționa. În cartea sa, Enchanted Objects, David Rose vorbește despre cum omenirea se va întoarce la animism, la starea și credința că tot ceea ce ne înconjoară are o viață proprie, pulsează.

Vei intra într-o cameră a casei și aceasta îți va răspunde, știind ce becuri să aprindă. Frigiderul îți va servi gustărica preferată după o zi obositoare. Apa, lumina, aerul, televiziunea, mașina, toate iterconectate. Un lanț al prieteniei ce are ca scop servirea stăpânului.

Schimbarea pare înfricoșătoare dacă încercăm să dezasamblăm fiecare bucățică și să o analizăm într-un mod filosofic.

Unii se vor speria spunând că am făcut următorul pas spre inteligența artificială. Roboțelul va conduce lumea de pe un Iron Throne. Dar de ce ar mai sta pe tron anyway? Nu cred că-l vor durea picioarele. Sau poate acesta va fi noul mod de a-și bate joc de vremurile de mult apuse, când regii erau trimiși ai zeilor.

  Illustration :  Andrew Colin Beck   Ultima editare:  Octombrie 23, 2016

Illustration: Andrew Colin Beck
Ultima editare: Octombrie 23, 2016

Robert Dumitriu