Iraționalitate sistematică

Oamenii’s creaturi în mod inerent iraționale. Decizii bazate pe logică și rațiune? Mai gândește-o.

Gândurile noastre sunt împăienjenite de greșeli sistematice pe care psihologii au ales să le numească biasuri cognitive. Erori de judecată subliminal plantate. Ne fac să spargem bani impulsiv, să fim influențați de cei ce ne înconjoară. Ne afectează deciziile și opiniile și credințele. Și noi nu avem idee ce se întâmplă. În mare parte.

Rareori luăm decizii bazându-ne pe informații factuale.

Comportamentul unui om rațional este mai mult ghidat de raționament mitraliat conștient decât de experiență mitraliată de emoții.

Oamenii iau decizii proaste într-un mod sistematic. A noastră inabilitate de a ne înțelege diferitele stări emoționale nu pare să se îmbunătățească odată cu experiența. Ce se întâmplă când eul irațional prinde viață într-un mediu emoțional?

Mulți sunt dispuși să lucreze moka, dar, imediat cum banu-i vârât în discuție, fac o permutare și hocus pocus se întorc la normele și cerințele pieței. Alții sunt dispuși să dea 200 de lei în plus pentru o pereche de blugi, dar salvează cupoane de reduceri precum o maimuță pe coca. Privesc sumele într-un mod relativ, nu obiectiv.

Citeam pe net niște studii unde s-au băgat două produse pe gâturile oamenilor. Unul moka, celălat pe bani. Ce au ales? Moka, normal! Chiar dacă asta putea însemna pierderi de timp și bani pe termen lung.

Un exemplu personal cu aplicabilitate românescă

Recent am început să investesc și să plătesc pentru lucruri pe care în trecut le furam de pe net. Mi-am luat Windows cu licență, m-am abonat la Spotify, plătesc pentru jocuri online. E o debarasare continuă de vechi credințe și idei. Am fost transformați de zona și contextul istoric. Am cârpit și am piratat cât am putut. E timpul să luăm o pauză.

Nu știm ce vrem până nu ni se servește un context.

Nu știm ce tip de telefon vrem — asta până vedem un review sau un clip promoțional.

Nu știm ce tip de televizor vrem — asta până vedem ceva la vecinu'.

Nici măcar nu știm ce vrem să facem cu viețile noastre — asta până când găsim un influencer ce face ceea ce credem și noi că trebuie să facem.

Vestea bună e că te poți antrena în a-ți pune întrebări repetate despre propriile decizii. Mâna pe produs. Pauză. Întrebare. Reflectare. Răspuns.  Mare atenție la prima decizie.

Presupunerile trebuie să stea în colțul ringului.

Cele pe termen scurt le pot influența pe cele pe termen lung.

Fiecare decizie face parte dintr-o reacție în lanț.

Luare unor decizii raționale necesită o analiză atentă a informației cu care suntem bombardați, dar și a sistemului nostru de credințe în care au fost injectate alte informații adesea netestate. Întrebări trebuie constant puse. Filtrat, filtrat, filtrat.

O creatură care-și aduce argumente rapide la de ce a făcut aia și de nu a făcut cealaltă. O creatură care rareori sapă. Timpul îți va transforma argumentele rapide și necugetate într-o idee despre cine ești și locul pe care îl ocupi în lume. Pilotul automat îți scrie propria poveste. Cu cât ești mai deștept, cu atât vei fi mai înclinat să cazi pradă acestor biasuri cognitive pentru că, bineînțeles, crezi că deja le știi pe toate. 

Credit :  German Kopytkov
Robert Dumitriu