Lecturi de Octombrie

download.png

Astea-s toate cărțile care mi-au trecut prin mână în Octombrie. Bucățele mici de spoiler alert mai jos. Cred că sunt suficiente să te facă să pui și tu mâna.

Haruki Murakami, 18Q4

18Q4.png

O carte lentă, ciudată, încărcată. Mă gândesc serios dacă să mă înham și la volumul 2 și 3. Secvențe plauzibile și nu prea. Alice în Țara Minunilor japoneze. Fiecare părticică îmi da o urmă de fiori ce se preling încet până când se termină fiecare capitol. Mă aștept oricând la o japonezoaicaă să-mi bage un cuțit în cap. Senzație de teamă pentru că în mintea mea toți japonezii sunt ciudați aș fuck.

Walter Isaacson, Leonardo da Vinci

rsz_leonardo_da_vinci_.png

Pe asta am luat-o acum 2 zile. E axată pe un geniu creator susținut de pilonii muncii și curiozității asidue. Întrebări puse și nepuse tranpuse în bucăți de foi ce au rezistat multe sute de ani. 

Ceea ce prețuiesc cel mai mult în carnetele sale sunt listele cu lucruri de făcut. Uite un exemplu + continuarea:

  • află de ce peștele din apă este mai rapid decât pasărea din aer, când ar trebui să fie invers, pentru că apă e mai grea și mai densă decât aerul

  • observă laba gâștei

  • descrie limba ciocănitorii

Jonah Sachs, Gândirea Riscantă

gandirea riscanta.jpg

Ușor de consumat în 1-2 zile de citit solid. Titlul clișeu, info decent. E despre cum câteodată e sănătos să o arzi complet lipist de rațiune. Încerci absurdități și vezi ce iese. Livrată într-un mod aproape topografic, carte aduce tot mai multe povești despre cât de benefic e să dansezi în fundul gol în ploaie țintind să schimbi culturi, dar și întreagă lume.

Robert Dumitriu