Lecturi de Septembrie

nufrecamenta+line.png

Astea-s toate cărțile care mi-au trecut prin mână în Septembrie. Bucățele mici de spoiler alert mai jos. Cred că sunt suficiente să te facă să pui și tu mâna.

Benedict Spinoza, Ethics

Chestia asta a fost destul de greu de citit. Spiny boy înțelege existența absolut infinită a lui Dumnezeu, și o numește substanța alcătuită dintr-o infinitate de atribute, fiecare dintre ele exprimând o esență eternă și infinită. Prin substanță înțelege ceea ce există în sine și este înțeles prin sine însuși; adică acel lucru al cărui concept nu are nevoie de conceptul altui lucru, din care să trebuiască să fie format.

Salvarea noastră atârnă de înțelegerea faptului că nu avem motive să fim salvați, pentru că nimic nu lipsește ființei noastre, nimic nu este nici de adăugat nici de eliminat. Spinozismul a ucis cu adevărat morala. 

David Benioff, City of Thieves

Saint-Petersburgul lu' 1942 este uscat de mâncare și asediat de trupele germane. Doi flăcăi ruși sunt luați prizonieri de trupele propriului oraș (destul de random) și băgați la mititica. Unu a dezertat și altul a furat. Biletul de ieșire e simplu: găsirea unui cofraj cu ouă pentru un colonel rus. Treaba e mai tricky decât pare. Ouăle sunt imposibil de gasit. Cartea e o bucurie. Cred că operele de ficțiune au o adevărată utilitate. Te răscolesc și bulversează. Pun motorașul în mișcare.

Isaac Asimov, Preludiul Fundației

Am înțeles că asta e cartea cu care trebuie să începi seria lui Isaac Asimov. Un univers în care există 25 de milioane de planete și unde un dud' încercă să prezică viitorul cu ajutorul matematicii. E cu tehnologie, probleme de etică și câteva posibile predicții.

David Eagleman, Sum: Forty Tales from the Afterlives

Nu lăsa titlul să te păcălească. Aici nu se vorbește dacă există sau nu viața de apoi. Ușor de terminat în 1-2 zile, ce vezi mai sus este o colecție de exerciții meta cognitive despre natura existenței, percepție, realitate, moarte, durere, plictiseală și multe altele. E remarcabil de amuzantă și fun. Într-o versiune Dumnezeu apare sub forma unui microb care nu știe că noi existăm. În alta, Dumnezeu este un cuplu căsătorit. Dar ce zici de un Univers care pleacă de la sfârșit către început? Sau o viață de apoi în care ești forțat să trăiești cu ale tale versiuni alternative?

Richard Wiseman, 59 Seconds: Change Your Life in Under a Minute

Un titlul clișeu ce pare o altă oroare de self help. Așa am crezut și eu, dar cartea-i foarte concentrată. Îți bagă câteva pagini de research și un rezumat (pentru fiecare capitol) ce poate fi tras pe nas în 59 de secunde.

Sursa imagine:   Pedro Piacinni

Sursa imagine: Pedro Piacinni

Robert Dumitriu