Metode de creștere a inteligenței. Un pas mai aproape de Meta-Oameni.

rsz_nufrecamenta.png

Plecând de la experiența proprie, găsesc că singura modalitate de a te dezvolta din punct de vedere cognitiv este să începi a mâna cât mai mult caii putere ai intelectului.

O memorie mereu în mișcare, mereu activă, este o componentă cheie când vine vorba de augumentarea și amplificarea propriei inteligențe.

Renunță la lumea digitală

 • practică aritmetica mentală

 • lasă degetele să se plimbe printr-un dicționar/carte/ziar implicându-le în lumea fizică

 • dezvoltă încrederea în sine

 • implică-te în conversații face to face

 • scrie notițe de mână - cară după tine un carnețel în care îți vei arunca gândurile ce nu-ți lasă creierul să respire

 • găsește-ți/creează-ți un loc în care să arunci toate obiectele predispuse la a fi pierdute precum portofel, chei, bonuri și alte mici lucrușoare; asta te va salva din nou de aglomerarea mentală și va crea mai mult loc pentru deciziile care contează

 • fă un brain dump regulat și eliberează-te de gândurile cotidiene; înmagazinează-le în foldere, checklists, Evernote etc., toate pentru a putea fi accesate mai târziu. Dacă sunt cu adevărat importante, vei reveni la ele.

 • ieși în natură, grădini botanice, locuri împânzite de plante, ba chiar îți poți crea o mică junglă la tine în balcon, doar lasă-te înconjurat/ă stimulii externi generați de acesta

90% din ceea ce învățăm vine odată cu această conexiune vizuală pe care o experimentăm în fiecare zi, așa că ar trebui să începem să dezvoltăm și să ne antrenăm abilitatea de a percepe senzitivitățile senzoriale.

Leonardo da Vinci avea dreptate când formula următorul principiu acum mai bine de 500 de ani:

Dezvoltă-ți simțurile, în special învață cum să observi. Totul este interconectat. - Leonardo Da Vinci

Gândurile productive își găsesc adesea originea într-o așa-numită joacă și combinație a influențelor primite de la mediul înconjurător.

Voi înșirui mai jos câteva strategii pe care le poți aplica în viața de zi cu zi, strategii ce te vor ajuta să îți mărești gama de resurse și soluții pentru a ataca probleme cotidiene, dar și cele legate de workflows.

Mai întâi, stabilește-ți obiectivele pe termen lung, atât cele profesionale cât și cele personale. Acest proces îți va da o doză proaspătă de claritate, iar partea de constanță va fi acoperită de la sine. 

Creează-ți o listă imposibilă pe care să o ataci. Iată modelul meu aici

Obiectivele îți dictează direcția, te țin motivat și focusat, dar, mai mult decât atât, îți țin mintea în ordine. Stratifică și aplică strategii pentru a rezolva probleme în diferite domenii.

 • Încearcă să vezi aspectele interesante ale unor obiecte, situații, evenimente, oameni; nu cântării totul într-un mod binar

 • Încearcă să vezi lucrurile de jos în sus, de sus în jos, outside the box, sau chiar elimină "the box"

 • Când cineva îți cere să alegi între A și B, întreabă întotdeauna de ce nu există un C

De asemenea, extinde-ți perspectiva:

 • Privește în față

 • Privește în spate

 • Privește în stânga

 • Privește în dreapta

 • Privește înăuntru

 • Privește în afară

 • Privește prin

Gândește-te precum un copil, dar nu fi copilăros. Mai exact, adopta tipul de gândire al unui copil care pune mereu întrebări, încearcă lucruril noi, nebunești, doar de dragul de a vedea ce se întâmplă.

Fă conexiuni la care este greu de ajuns, în special încearcă să atingi puncte din diferit sfere ale logicii și ale non-logicii. Folosește-te de ele precum te folosești de un pod. Este acolo doar pentru a te ajuta să treci la un alt nivel. Nimeni nu rămâne pe pod.

Când ajungi într-un dead end, pune cât mai multe întrebări: Ce lipsește? Ce poate fi îmbunătățit? Mai există vreun punct de legătură?

Joacă-te, experimentează, explorează analogii, puncte de vedere și metafore: Personale, Directe, Simbolice, Fantasy.

Învață cum să îți imaginezi posibilități, furând, clădind pe și îmbunătățind ideile altora, toate folosindu-te de metode precum metodologia CPS dar și cea SCAMPER.

Ideile sunt clădite pe idei

Numele SCAMPER este un acronim format din următoarele tehnici:

- (S) substitute,- (C) combine,- (A) adapt,- (M) modify,- (P) put to another use,- (E) eliminate and- (R) reverse;

Metodologia CPS implică următoarele 6 stagii:

i) Mess-finding (Objective Finding);ii) Fact-finding;iii) Problem-Finding;iv) Idea-finding;v) Solution finding (Idea evaluation);vi) Acceptance-finding (Idea implementation);

Rupe-te de rutine rigide ce acționează împotriva ta. Dacă treaba nu merge dintr-un singur foc, îmbunătățește-le treptat pe cele deja existente. Astfel vei putea vedea lumea cu alți ochi.

Joacă-te cu tot felul de scenarii precum:

 • best-case;

 • realistic-case;

 • worst-case;

Nu îți fie frică să jonglezi cu metode neortodoxe pentru a-ți putea lăsa imaginația să zboare către noi posibilități:

 • daydreaming constructiv

 • derulează experimente în propria-ți minte (se spune că acestă practică a fost folosită de Einstein și Tesla);

 • vizualizare creativă și repetarea mentală de scenarii;

 • începe să desenezi cu mâna non-dominantă;

 • creează structuri

Fă puzzle-uri pentru a pune mintea la lucru. Expune-o la iluzii optice, flexori mentali, stenograme aleatorii și alte jocuri menite să îmbunătățească funcțiile cognitive. Fă asta atât online cât și offline.

Explorează și experimentează cu exerciții neurobiotice, precum cele concepute de Dr. Lawrence Katz, autorul cărții "Keep Your Brain Alive".

Citește, citește, citește cu ardoare, și scrie, scrie, scrie cu pasiune. Ambele activități instigă mintea la expansiune.Pe lângă partea ce implică stimularea fizico-mentală, caută să stai în contact cu familia, prietenii, amicii și asociații tăi. Găsește-ți timp pentru un hobby.

Când ești acasă, bucură-te de muzica ambientală de tip Baroque sau chiar și genurile New Age.

Învață, capătă, și practică simple episoade de relaxare, episoade ce implică secvențe ușoare de respirație adânci, din diafragmă, pentru a ajuta la menținerea controlului minții. Avem Yoga, Meditație Transcendentală, Tai Chi etc.

Asigură-te că ai parte de odihnă în fiecare zi, folosindu-te te puiul de somn atunci când te apropii de un deadline. Programează-ți atent exercițiile fizice, mentale, dar și dieta. Nu uita să mănânci mai mult plante iar carnea să fie un condiment. 8 pahare de apă pe zi?

Și în final, cugetă la și îmbrățișează moartea. Este inevitabilă? Nu sunt sigur. Până atunci tot ce putem face este să urmăm sfatul lui Gandalf the Grey:

All we can decide is what to do with the time that is given to us.
— Gandalf the Grey

Ultima editare: Martie 8, 2017

Robert Dumitriu