by Robert Dumitriu

Blog

Salut! Aici găsești cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul.
Îi dau cu filosofie, productivitate + ceva ce haterii vor numi dezvoltare personală tip clișeu.

Oboseala decizională

rsz_nufrecamenta.png

Dimineața ta ar trebui să ruleze precum un computer cu hard SSD. Un algoritm care să producă o zi optimă pentru tine. Ceva simplu precum făcutul patului, un ceiuț sau o sesiune de 5 minute de meditație poate avea un impact considerabil.  Am scris mai multe despre asta aici.

Voi presăra și puțin exemplu clasic în care Steve Jobs poartă același turtleneck sweater, Obama același costum și Mark Zuckerberg aceleași tip de tricouri, asta doar pentru a întări cele ce vor urma. 

Puterea voinței

Voința este o resursă finită. Deciziile luate în rafală golsec tolba. O desincronizare a creierului. Cred că fiecare grăunte de voință trebuie salvat și înmagazinat meticulos pentru a fi folosit în luarea deciziilor care chair contează. Atenție! Jocul se ține din culise. It's all in the backround, baby. 

Deciziile care ne mănâncă sufletul (și voința)

E dimineață. Te trezești ușor iritat. Pornești aparatul de luat decizii și pleci catre băiță.  Dai cu periuța. 

Cât timp să dureze periajul? 

I know it sounds weird, but stay with me. Astea's genul de lucruri pe care le executăm/gândim aproape zilnic, nedându-le niciodată o formă verbală.

Freci, cureți, clătești. Câteodată ești pe fugă și poate că nu reușești să "termini". Dar îți accepți opera. Treci la următoarea parte a rutinei, deși poate că dintele putea fi lăsat într-o stare mult mai bună dacă ai fi investit încă puțin. Hmm. Este momentul critic când mergi pe ideea "lasă, bă, că merge așa" în detrimentul exclamației "frumos, așa da!". Simplul periaj dentar. Cine ar fi crezut?

A doua decizie - Ce să mănânci la micul dejun?

Te așezi la măsuță, pornești televizorul, pui de cafea, deschizi frigiderul și te uiți ca curca-n lemne. Cum spuNEA Ion: Că mama v-aduce vouă: lapte, carne, brânză, ouă. Pe deasupra, canalul la care privești e mizer, așa că-l schimbi. Dar cu ce? Apeși pe buton așteptând un jackpotAltă decizie!

Să numărăm pe degete: periajul, mâncarea, televizorul. Avem 3 decizii în primele 15 minute ale dimineții, asta dacă suntem norocoși. Mulți se vor confrunta cu decizii în momentul în care vor deschide ochișorii și se vor întinde după telefonul mobil: Snooze sau Stop? Facebook, Whatsapp, Instagram, Twitter etc. Numărul crește. Oboseala decizională crește. Mai ai un pas mărunt până vei căzdea downnn the rabbit hole.

Automatizare = Key

Pentru a combate oboseala decizională este indicat să ne punem unele părți ale vieții pe pilot automat, lăsând loc pentru luarea deciziilor care contează.

Teatru vs. Improvizație

O piesă de improvizație va fi întotdeauna ceva special. Ideea de a vedea actori care scuipă replici pe loc pur și simplu ne surâde. O improvizație poate fi o capodoperă dacă este făcută cum trebuie. Dar putem oare improviza în fiecare zi? Lucrăm pe analogii. Stay with me. 
  
Alternativa-i piesa de teatru stabilă, cu replici clare, deja stabilite, unde performanța actorului depinde doar de el.   
Tu nu vei putea să îți calculezi cu acuratețe fiecare mișcare, asta este sigur. Controlul se exercită asupra lucrurilor aparent mărunte, treburilor zilnice care pot fi îmbunătățite. 

Puterea unei liste

Scrierea lucrurilor pe hârtie este o practică care ajută oamenii de secole. Smartphone-ul este opțional. Așadar, la sfârşitul fiecărei săptămâni, fă-ți o listă cu lucrurile pe care vrei să le faci săptămâna următoare. Cam asta e una dintre metode de a salva voința zilnică.

Organizează-ți habitatul

Rutina trebuie să fie stabilă, că d-aia îi spune rutină. Un lucru de pus în practică ar fi automatizarea micului dejun. Alege un fel de mâncare and stick to it. Alege cu grijă. La mine arată cam așa:
- 2 oua
- 2 felii bacon
- 1 felie prajită cu ceva unt gras (yummy in the tummy)
- poate lapte/cafea

Diversitatea poate crește. Planifică-ți ziua următoare încă de seara. O listă poate fi de folos. O arunci în portofel și o cari după tine. Ea va acționa precum un reminder a ceea ce ai de făcut.

Deciziile precum: Cu ce mă îmbrac astăzi? trebuie eliminate. O soluție ar fi să te hotărăști asupra a ceea ce vrei să porți cu o seară înainte. O alta ar fi să îți creezi o uniformă à la Steve Jobs. That's what they call personal branding. 

Deciziile importante la început de zi

Gândește-te la bateria telefonului tău. 
Te simți cam invincibil cu bateria full, corect? YouTube, Facebook, mesaje, muzică, netul pornit tot timpul (asta dacă ai net). Vine seara și începe mersul pe ace. Încerci să găsești modalități de a-ți salva bateria până ajungi cu telefonul la cea mai apropiată priză. Atunci limitezi numărul aplicațiilor pe care le folosești și încerci să te detașezi. 
  
Aplicând asta în viața reală, omul va lua deciziile importante în prima parte a zilei, atunci când are foarte multă baterie. 
Seară va fi rezervată lucrurilor uzuale care pot fi făcute fără a consuma foarte multe resurse. 
Vom avea lucruri precum spălatul vaselor, plimbatul câinelui, udatul plantelor sau cititul de ficțiune. 

Înlătură obstacolele

Pentru a-ți face viața mai ușoară trebuie să-ți creezi un sistem. 
Dacă vrei să bei mai multă apă, ai grijă să ai mereu o sticlă la tine. 
Dacă vrei să citești mai mult, ai grijă să ai o carte la tine în permanență. 
Totul se poate organiza cu un mic push de început. Asa îți vei face design-ul fabricii tale de automatizări. 

Iată o listă măruntă de automatizări pe care le poți implementa: 
  
▲ programează-ți alarma telefonului pentru zilele în care lucrezi și pentru weekend; în felul ăsta nu va mai trebui să planifici setarea alarmei în fiecare seară 

▲ alege hainele pe care le vei purta în ziua respectivă cu o seară înainte

▲ setează un reminder pe telefon pentru lucruri precum: plătit abonament telefon, plătit abonament transport în comun, asigurare mașină, casă etc.; astfel nu vei fi luat/ă prin surprindere în cazul în care lucrurile o iau razna

▲ gândește-te în a încheia un contract cu o companie care îți va aduce apă acasă; lucrul ăsta te va salva în diminețile în care te trezești și realizezi că ai uitat să cumperi lichidul magic; lafantana.ro oferă apă de calitate și îți poate oferi un deal bun

▲ ține greutăți lângă tine pentru a face din antrenament o decizie care vine by default; vei vedea "aparatul de făcut mușchi" lângă tine și îți va fi mult mai ușor să te pui pe treabă.

Începe cu de ce

Dacă vrei să pleci pe drumul ăsta, trebuie să începi cu întrebarea De ce?. De ce vreau să îmi automatizez rutina X? De ce vreau să devin robotic în treaba Y? Îmi consumă din voință? 
  
Nu are rost să pui lucrurile pe mod automat atunci când îți place ceea ce faci. 
Vor fi oameni care își vor găti ceva nou la micul dejun în fiecare dimineață. 
Există oameni cărora le place să decidă ce vor purta în ziua respectivă. 
Bagă mare!

  Illustration :  Folio Art   Original post:  Noiembrie 2, 2016

Illustration: Folio Art
Original post: Noiembrie 2, 2016

Robert Dumitriu