by Robert Dumitriu

Blog

Toate articolele despre productivitate, dezvoltare personală, filosofie, artă. Cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul. 

Omul Viitorului Va Fi Un SuperErou

Știința a venit întotdeauna să calce pe fața omuleților care de la o vârstă fragedă voiau să zboare precum Superman, să aibă super-simțurile lui Spidey și puterea lui Hulk. Venea mereu unu' mai mare și dădea cu bâta-n baltă, făcând pipi pe visele sărmanilor copilași. Abilitatea de a zbura, super-simțuri, super-viteză, radiații gama și exoscheleți-SuperEroi. Haide să vedem ce poate face rasa umană pentru a atinge lucrurile la care doar mintea creativă a reușit să ajungă.

Începem cu eroul copiilor din anii 90' - Spiderman

                                   

                                   

Știm cu toții povestea în care Peter Parker a fost mușcat de un paianjen expus la radiații. Ei bine, în cazul în care ești mușcat de un paianjez radioactiv, sorry son but you will still be normal.

Michael Dennin, profesor de fizică la University of California, oferă adesea elevilor săi analogii creative pentru a explica un proces științific. Alege supereroii pe cât de des posibil. Acesta spune:

"În cazul în care ești mușcat de un păianjen radioactiv, nu vei păți nimic. Poate doar câteva mutații genetice care vor afecta niște gene izolate, dar totul va fi foarte aleatoriu. Radioactivitatea va fi extrem de mică și nu se va transmite nimic."

Dennin crede că impactul ar fi mult mai mare în cazul în care ai fi mușcat de un păianjen care conține un retrovirus.

Un retrovirus este un virus compus din ARN (acid ribonucleic) - exemplu HIV. Acesta se poate replica în celula gazdă, făcând ravagii. Tot ce putem face este să sperăm la un retrovirus care te va face să poți sta lipit pe tavan, ascunzându-te de bunica. Deocamdată putem să ne bucurăm de încercările unor oameni creativi de pe planetă, oameni care încearcă să spargă barierele.

Video în care Patrick Priebe construiește un web shooter à la Spiderman:

Haina îl face pe om. Sau costumul? Real-life Ironman

       

       

Dacă ați văzut filmul Ironman 2, este posibil să vă amintiți scena când Tony Stark a declarat în fața Senatului că majoritatea țărilor sunt cu 5-10-20 de ani în urmă cu tehnologia, nefiind capabile să construiască un echivalent al costumului său. În lumea reală, pământenii încearcă să îi închidă gura domnului Stark.

TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) este o încercare de a replica costumul Ironman. Nu se știe încă dacă totul este doar o propagandă sau dacă zvonurile sunt adevărate. Treaba este că acest costum oferă protecție anti-glonț, forță îmbunătățită (vei putea căra și ridica chestii foarte grele), senzori de tot felul care îți vor putea scana corpul și găsi buba. Evident că TALOS este contruit de către armată, dar nu vom intra în zonă asta.

 

O altă variantă a costumului Ironman vine din partea unei companii mai transparente, Hyundai. Koreenii au lăsat libere câteva fotografii cu exoscheletul, dar nu au dat alte informații.

rounded_corners.jpg

 

Căpitanul America și Serul SuperEroului 

Dacă ne amintim cum trebuie, Căpitanul America este rezultatul super-serului, substanță proiectată pentru a crea un super-soldat gata să ajute America în cel de-al doilea Război Mondial. Există numeroase medicamente care oferă așa-zisele super-puteri, de la medicamente care îmbunătățesc performanța atletică până la cele care cresc capacitățile cognitive. Steroizii anabolici ajută la creșterea masei musculare, promovând producția de proteină la nivel musular și ajutând recuperarea după antrenament. Stimulează de asemenea creșterea și remodelarea oaselor, explicând schimbarea totală a aspectului fizic al căpitanului. Dar nu este totul lapte și miere. Fiecare folosire abuzivă a super-medicamentelor vine cu downsides pe măsură. Iată o lista măruntă: atrofie testiculară, țesutul sânului mărit și reducerea numărului spermatozoizilor. Dar stați, mai este. La nivel neuropsihiatric vom găsi efecte precum: comportament agresiv și violent.

Un super-soldat de 3 miliarde de euro

Oamenii de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) , agenția militară americană, au un proiect în valoare de 3 miliarde de dolari în desfășurare. Scopul? Explorarea potențialului uman, spargerea barierelor și crearea unui super-om gata să sfideze limitele.

Serul super- şoricelului

De ani buni au fost făcute încercări pentru a crea un super șoricel. Rezultatele nu au întârziat să apăra, diferite versiuni ale șoricelului minune fiind deja pe piață. Genele au fost manipulate astfel încât puterea mușchilor subiectului s-a dublat, iar anduranța a crescut substanțial, rozătoarea fiind acum capabilă să alerge până la 5 ore fără oprire. Cercetătorii "nebuni" care au creat super șoricelul doresc aplicarea proiectului lor pe oameni. Pentru a trece la acest sunt necesare numeroase sesiuni, teste, conferințe, aprobări etc. Cu toate acestea totul trebuie să rămână în interesul rasei umane, posibila pilula magică putând să fie salvarea oamenilor cu probleme de sănătate. Ronald M. Evans, profesor coordonator al echipei Salk's Gene Expression Laboratory afirmă că: 

În acest moment există căi de a crea medicamente pentru oamenii care au probleme cu obezitatea sau alte complicații, precum diabetul, debilitatea și imobilitatea.

I'M BATMAN - Omul care poate câștiga fiecare probă la Olimpiadă

Cel mai posibil lucru la care poți aspira în momentul prezent este să ai BATMAN-like skills. Liliacul traumatizat în copilărie își va dedica viața dezvoltării personale și luptei împotriva crimei. Sunt numeroase postări pe net despre cât de skillat este Bruce Wayne, ce IQ are, câte limbi știe etc. Voi enumera aici care sunt cele mai comune bârfe despre omul cu pelerină:

▲ IQ-ul de aproximativ 200 (se estimează că Einstein avea între 160 și 180)

▲ Fluent: mandarină, franceză, spaniolă, rusă, coreană, greacă, ebraică, arabă, latină, germană, kriptoniană și multe altele

▲ Abilități de luptă: știe cam toate stilurile de luptă posibile

▲ Chimist, fizician, hacker etc

▲ Cel mai bun detectiv din lume (but still Sherlock rullz)

▲ Alte abilități: maestru al deghizării, interogării și spionajului

Să nu uităm, Batman și-a dedicat întreaga viață acestei idei, iar tot ce a învățat reprezintă niște unelte care ajută la instituirea acelei idei. Așadar nu trebuie să înveți mandarină dacă nu ai nici măcar o intenție de a vizita China, nu este necesar să studiezi boli africane dacă locuiești în Antartica. 

Obținerea tuturor abilităților lui Batman într-o perioadă scurtă de timp este imposibilă. Totul trebuie făcut gradual. Managementul timpului este cheia, dar și disciplina. Limbile străine se pot învăța - iată pe cineva care vorbește aproximativ 20 de limbi străine:

Abilitățile de luptă se pot dezvolta. Gândirea strategică se poate manipula. IQ-ul? Well son I don't know about that. Multe studii arată că IQ-ul este fixat, în timp ce altcineva mai vine cu câte o descoperire care să arate că acesta poate crește. Dar nu e panică, knowledge-ul încă primează. Cu cât citești, experimentezi, asimilezi, cu atât crești mai rapid. IQ-ul nu contează. Abilitatea de a acționa este totul.

Ce ne rezervă viitorul?

Cred cu tărie că viitorul ne rezervă lucruri minunate. Degradarea va fi ușor eredicată. Se va putea ajunge la modificarea ADN-ului fiecărui individ, personalitatea putând fi manipulată cu ajutorul tehnologiei. Vom putea colecta mostre de ADN de la cei mai avansați oameni din istorie. Imagniati-vă un om care să aibă inventivitatea lui Leonardo DaVinci, mintea strategică a lui Sun Tzu, disciplina lui Benjamin Franklin și geniul lui Napoleon. Alterarea genetică va fi businessul viitorului iar super-oamenii vor fi pretutindeni.

Robert Dumitriu