Omul viitorului va fi un supererou

Ciudățeniile din capul meu s-au combinat cu obsesiile din copilărie pentru a expectora treburile de mai jos. Cred că te-ai obişnuit cu mine. Dezasamblez aminitiri. Le dau o formă scrisă pentru a le cristaliza, a le înțelege și pentru a explora noi posibilități.

Here we go.

Știința a venit întotdeauna să calce pe fața omuleților care de la o vârstă fragedă voiau să zboare precum Superman, să aibă super-simțurile lui Spidey sau puterea lui Hulky boy. Încerc să mă dumiresc în legătura cu stadiul în care se află rasa umană, dar și ce poate face pentru a atinge lucrurile cărora doar mintea creativă a reuşit să le ia pulsul.

Spiderman ― Eroul copiilor din anii 90'

rsz_1spiderman_si_hulk_nufrecamenta.png

Povestea în care Peter Parker a fost mușcat de un păianjen expus la radiații e no-brainer pentru geeky guys. Chiar şi aşa, nu mulţi sunt suficient de nebuni să continue documentarea.

Aici intervin eu. Am luat la puricat online-ul şi treaba nu e foarte validă d.p.d.v. ştiinţific. Dooh! E un desent animat ffs. 
Muşcătura unui păianjen lovit de radiaţii nu îți va asigura un loc pe blocurile din New York. 

Michael Dennin, profesor de fizică la University of California, oferă adesea analogii creative elevilor săi ― all in the name of science! Alege supereroii pe cât de des posibil:

"If you were to encounter such a spider, the radioactivity will be relatively low and won't transmit much to you. It would do almost nothing to you. Maybe a few genetic mutations occur in isolated genes, but it will be more random than anything."

Dennin crede că impactul ar fi mult mai mare dacă mușca un păianjen afectat de un retrovirus. Replicarea lui în celula gazdă va face ravagii. 

Bonus + Iată un video în care Patrick Priebe construiește un web shooter à la Spiderman:

Un real-life Ironman

În Ironman 2 avem o scenă unde Tony Stark declară în fața Senatului că majoritatea țărilor sunt cu 5-10-20 de ani în urmă cu tehnologia. Îşi cam bate bastonul de ei. Susţine că un echivalent al costumului său nu poate fi încă construit. În lumea reală, pământenii încearcă să îi închidă gura domnului Stark.

TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) este o încercare de a replica costumul Ironman. Nu se știe încă dacă este propagandă sau adevăr. Se presupune că acest costum oferă protecție anti-glonț, forță îmbunătățită + ceva senzori care îți vor putea scana corpul și găsi buba. Evident că TALOS este contruit de armată, dar nu vom intra în zona asta.

O altă variantă a costumului Ironman vine din partea unei companii mai transparente, Hyundai. Koreenii au lăsat libere câteva fotografii cu exoscheletul, dar nu au dat alte informații.

Căpitanul America și serul SuperEroului 

Căpitanul America este rezultatul super-serului, o substanță proiectată pentru a transforma un om obişnuit într-un super-soldat gata să ajute America în cel de-al doilea Război Mondial.

Există numeroase medicamente care oferă așa-zisele super-puteri, de la cele care îmbunătățesc performanța atletică până la unele care cresc capacitățile cognitive. Ştim cum steroizii anabolici ajută la creșterea masei musculare, promovând producția de proteină la nivel muscular și ajutând recuperarea după antrenament. Stimulează de asemenea creșterea și remodelarea oaselor, explicând schimbarea totală a aspectului fizic al căpitanului. Dar nu totul este lapte și miere. Fiecare folosire abuzivă a super-medicamentelor vine cu downsides pe măsură.

Iată o lista măruntă a comboului de mai sus:

  • atrofie testiculară

  • țesutul sânului mărit

  • reducerea numărului spermatozoizilor

Dar stați, mai este. La nivel neuropsihic, comportamentul agresiv și violent își va face apariția.

Un super-soldat de 3 miliarde de euro + Serul super-şoricelului

Oamenii de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) , agenția militară americană, au un proiect în valoare de 3 miliarde de dolari în desfășurare. Scopul? Explorarea potențialului uman, spargerea barierelor și crearea unui super-om. S-au băgat bani buni și în diferite cercetări făcute cu scopul de a da naștere unui super-șoricel. Rezultatele nu au întârziat să apară. Şoricelul minune este deja pe piață. Genele au fost manipulate serios, iar puterea mușchilor subiectului s-a dublat. Substanțial a crescut și anduranța , rozătoarea fiind acum capabilă să alerge până la 5 ore fără oprire.

Cercetătorii vor sa meargă mai departe — testarea pe oameni. Acest nivel implică numeroase sesiuni, teste, conferințe, aprobări. Cu toate astea, totul trebuie să rămână în interesul rasei umane. Pilula magică poate fi salvarea celor cu probleme de sănătate.

NaNaNaNa Batmaaaaan!

Batman e omu’ meu. Aparent poate câștiga fiecare probă la Olimpiadă. Ye ye, a fost traumatizat în copilărie, dar cui îi pasă? Sunt numeroase postări prin online despre cât de dotat este Bruce Wayne, ce IQ are, câte limbi știe sau cât poartă la pantof. Voi enumera aici cele mai comune bârfe despre omul cu pelerină:

  • IQ-ul de aproximativ 200

  • Fluent: mandarină, franceză, spaniolă, rusă, coreană, greacă, ebraică, arabă, latină, germană, kriptoniană și multe altele

  • Abilități de luptă: știe cam toate stilurile de luptă posibile

  • Chimist, fizician, hacker

  • Cel mai bun detectiv din lume (but still Sherlock rullz)

  • Alte abilități: deghizare, interogare, spionaj

Asimilarea abilităților de mai sus într-o perioadă scurtă de timp este imposibilă. Abilitățile de luptă se pot dezvolta. Gândirea strategică se poate îmbunătăţi. IQ-ul? Well son I don't know about that. Multe studii arată că IQ-ul este fix. Mai vin câte unii care spun că îl putem crește ca pe o plăntuță. Cu cât citești, experimentezi, asimilezi, cu atât creșterea e mai rapidă. IQ-ul nu contează. Abilitatea de a acționa este totul.

Ce ne rezervă viitorul?

Lucruri minunate. Degradarea va fi ușor eredicată. Modificări ADN, personalităţi manipulate şi speranţa la viaţă crescută în ritm din ce în ce mai accelerat. Vom putea colecta mostre de ADN de la cei mai excepționali oameni din istorie. Imagniati-vă un om care cu inventivitatea lui Leonardo DaVinci, mintea strategică a lui Sun Tzu, disciplina lui Benjamin Franklin și geniul lui Napoleon. Alterarea genetică va fi afacerea viitorului iar super-oamenii vor fi peste tot.

Data publicării: Octombrie 21, 2016
Ultima editare: Ianuarie 29, 2018

Robert Dumitriu