by Robert Dumitriu

Blog

Principiul progresului. Cum să te folosești de mici câștiguri zilnice pentru a-ți crește fericirea.

Dintre toate lucrurile care pot îmbunătăți motivația, emoțiile și percepția în timpul unei zile de lucru, progresul într-o muncă cu însemnătate este de departe cel mai important. Numim asta Principiul Progresului.

În cartea sa, The Progress Principle: Using Small Wins to Ignite Joy, Engagement, and Creativity at Work, Teresa Amabile și Steven J. Kramer vorbesc despre cum să îți manipulezi ziua astfel încât să culegi cât mai multe beneficii, toate folosindu-te de micile câștiguri.

Iar uitarea muncii în răstimpul cât trebuie să fie uitată este mult mai ușoară dacă un om are, pe lângă munca sa, multe alte interese. - Bertrand Russel

Seara vei trage linie. În cazul în care ceva a mers prost în ziua respectivă, multitudinea de mici câștiguri pe care le-ai avut va acționa precum un compensator, iar lucrul care a mers prost nu va mai avea același impact.  

Ce reprezintă micile câștiguri? 

Momentele pe lângă care treci zilnic și pe care nu le observi. Un mic câștig poate însemna faptul că ai ajuns la timp la job. Un mic câștig este un articol interesant care ți-a schimbat puțin perspectiva. Micul dejun, o carte, o zi frumoasă, un fruct, o persoană. Totul e să reflectăm puțin.

Cuantificarea va acționa precum o unealtă a motivației în relația omului cu micile câștiguri.

"De fiecare dată când te găsești de partea majorității, este timpul să te oprești și să reflectezi." - Mark Twain

Începutul unei zile de lucru poate fi copleșitor pentru cei neinițiați. Ajustarea în funcție de vreme, stare etc. poate fi o adevărată corvoadă. 

Cum să folosești micile câștiguri pentru a dezvolta un obicei sănătos

Începe să citești

Cititul ar trebui să fie sportul fiecărei națiuni. Dar unde ar mai fi distracția? Va spun imediat.

Este un obicei pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl avem inclus în comportament. Dacă părinții și-ar învața copiii cum să citească, atunci nu ar mai fi la fel de dificil pentru viitori adulți să pună mâna pe o carte. Iar greșelile sunt de mentalitate. Unele cărți pot trezi apetitul și plăcerea pentru lectură, în timp ce altele pot inhiba dorința cititului pentru totdeauna.

Pentru ca această activitate să dea roade și pentru a o include în comportament (pentru o perioadă lungă de timp)' trebuie să o fragmentăm în mici bucatele, care da, pot fi câștigate.

 • Alege orice carte îți face cu ochiul
 • Creează-ți un program
 • Citește 5 minute pe zi
 • Citește dimineața, înainte să îți începi ziua (nivelul tău de voință va fi foarte ridicat)
 • Cară o carte cu tine peste tot

Însușirea obiceiului - setarea unei ținte - atingerea treptată a fiecărui punct de pe țintă - depășirea barierelor 

Vezi sfaturi despre cum sa citești și să reții mai mult aici.

 Începe să alergi

Sportul este unul dintre cele mai comune elemente pe care omul vrea să și le introducă în comportament, fiind puntea ce asigură echilibrul trup-minte.

Vom începe cu alergatul, aici fiind nevoie doar de două picioare și un drum.

Formularea unei dorințe generice de tipul: "Vreau să alerg mai mult.'' nu este întotdeauna îndeajuns. Aici vine momentul în care trebuie să înveți să cuantifici. Totul trebuie spart în mici câștiguri pentru a-i servi omului complet lipsit de motivație un Scooby Snack cu lingurița. Mai jos, vom găsi o listă de pași unde am dezasamblat dorința ''Vreau să alerg mai mult.'' împărțind-o în bucățele care vor fi îndeplinite treptat. 

 • Cumpărarea și pregătirea echipamentului de alergat 
 • Crearea unui playlist de muzică pentru alergat (opțional) 
 • Îmbrăcarea echipamentului 
 • O plimbare de 10 minute în echipamentul de alergat 
 • Alergarea ușoară timp de 3-5 minute
 • Însușirea obiceiului - setarea unei ținte atingerea treptată - depășirea barierelor

Odată ce ai început să câștigi fiecare pas în parte, obiceiurile vor intra în comportament, iar tot procesul va deveni la fel de comun precum spălatul dinților. 

Robert Dumitriu