Viteza contează

Ultima editare: Octombrie 21, 2016

Trăim într-o lume în care timpul zboară, zburdă, nu îl putem prinde. Parcă-i un inorog, bată-l vina. Da, lumea se mișcă repede. Da, totul este mult mai alert, dar oare și oamenii sunt? Hai cu mine să discutăm în teorie, nu în practică.

Cel mai clișeic exemplu pe care îl pot da este subiectul autostrăzilor românești, dar clișeele sunt cea mai bună modalitate de a schița adevărul. Ani și ani de muncă pentru câțiva kilometri amărâți. Atât am spus.

Exemple practice

Am văzut acum ceva vreme un video ce arăta cum în China s-a construit un hotel de 15 etaje în 6 zile. Asta trebuie să însemne ceva.

"Sunt foarte mulți chinezoi, normal că termină repede." - Un Hater Anonim

Faptul că sunt foarte mulți nu este singurul factor. Trebuie luate în vedere munca, disciplina, RAPIDITATEA. Toate chestiile astea merg mână-n mână. Se susțin unele pe celelalte și creează o legătură care cu greu se poate rupe.

Dar stați, mai am. În tinerețile mele, jucam un joc pe PC, Rise of Nations. Îți alegeai un popor, făceai o campanie și plecai la atac. Și acolo, chinezii erau cei mai rapizi. Timpul din joc curgea la fel, dar ei îți construiau o fortăreață în 30 de secunde. Să nu uităm ca jocurile își au rădăcini în lumea reală. Asta înseamnă că oamenii mărunței cu ochișori amuzanți ar trebui să conducă lumea?  Not sure yet.

Gadgeturile și rapiditatea

Rapiditate device-ului pe care îl folosești îți va crește substanțial productivitatea. Dacă pierzi 10 minute până reușești să îți montezi laptopul, să îl aprinzi și să îți pornească netul, păi atunci n-ai făcut treabă. Din start vei pierde pe plan psihologic, chiar dacă nu simți asta pe moment.

Apoi treci la partea în care chiar ai ceva de făcut. Te trezești că ți se blochează Wordu', YouTube îți dă bătăi de cap înghețându-ți din când în când melodia preferată, iar de Google Chrome nici nu mai vorbim. Păi cum să mai lucreze omu'?

Rapiditatea împușcă problemele cu acuratețea unei arme cu lunetă. În cazul discuției despre device-uri, se vor lua în considerare atât probleme de productivitate, cât și probleme psihologice aparent neimportante - nervii generați de așteptare. Google a prioritizat dezvoltarea vitezei încă de la începuturi. Oamenii și-au dat seama că odată ce procesul unei căutări este rapid, fluent, atunci utilizatorului îi va veni mai ușor să purceadă în următoarea căutare.

Rapiditatea la locul de muncă

Legea lui Parkinson spune că un task se extinde într-atât cât să umple timpul disponibil pe care un individ îl are la dispoziție pentru a-l duce la bun sfârșit. Cu alte cuvinte, dacă ai de făcut o prezentare și ai la dispoziție două săptămâni, atunci vei jongla cu idei și variante ale prezentării până vei ajunge pe buza stâncii, gata să cazi în prăpastie. Dar asta nu înseamnă că nu poți termina treaba în două ore.

Când șefu' îți dă de făcut treaba X, rapiditatea este un punct cheie. Poate tu habar nu ai să faci taskul respectiv, dar dacă ești un fast learner totul se va rezolva. Cu cât faci un lucru mai repede și de mai multe ori, cu atât creierul tău va crea noi circuite care să se adapteze și să se obișnuiască cu iuțeala. Dacă ne fixăm ideea că un task important ne va cere mult timp, data viitoare când vom avea ceva similar, vom fugi.

Viteza contează!

Illustration :  Folio Art

Illustration: Folio Art

Robert Dumitriu