Arta războiului de Sun Tzu

notitele+mele.gif

cumpără cartea

Elefant | Cărturești | Libris

notițele mele   

Arta războiului ne învață să nu ne bazăm pe faptul că inamicul nu va veni, ci mai degrabă pe pregătirea noastră de a-l primi.

Să spunem că deții un mic restaurant. Un tip vine la tine la 8 dimineața și îți cere omletă cu șuncă și o ciocolată caldă. Chelnerul tău, un om foarte instruit dealtfel, îi răspunde sec:
- Ne pare rău, va pot aduce omleta, dar fără șuncă, iar ciocolată caldă nu avem momentan.

Asta este unul dintre motivele pentru care cele mai multe restaurante o dau un bară. Trebuie să fii complet aprovizionat chiar dacă există o mică șansă ca cineva să cumpere ciocolată caldă pe timpul verii. Odată cu mică ceașca de ciocolată cumpărată de un client pofticios și cu gusturi oarecum nepotrivite, va veni și răsplata. Gândește precum un grădinar. Ai plantat semințele, rodul îl culegi mai târziu. Dacă este satisfăcut, clientul dubios va recomanda restaurantul prietenilor, propulsându-ți afacerea.

Atacă inamicul unde este nepregătit, fă-ți apariția acolo unde nu ești așteptat.

Piața de consum modernă este instabilă. Tehnologia vine cu ceva nou în fiecare zi și este foarte greu să încerci să fii un Nostradamus. Un geek ce locuiește într-o cameră de cămin poate inventa următoarea aplicație care va schimba lumea. Revenind la analogia cu restaurantul, aducem un nou exemplu în discuție. Să spunem că vinzi ciocolată caldă. Este iarnă, frig, iar gâtlejurile oamenilor au nevoie de ceva cald. Ai competiție. Cum să te detașezi? Un lucru mărunt, simplu prin definiție, poate fi aruncarea unei bezele gratuite lângă ciocolata caldă oferită. Peste o săptămâna, pentru a diversifica lucrurile, poți oferi un free cookie. Trebuie să fii imprevizibil.

Cei pricepuți la război lasă inamicul să vină la el - Alianțe

Aliandu-te cu alte afaceri poți deveni mai puternic. Îmi amintesc o fază mișto din filmul Karate Kid 3 (nu era o scenă de bătaie). Maestrul și profesorul, Mr. Myagi pornește o afacere de vânzare de copăcei bonsai. De cealaltă parte a străzii se afla o fetiță care făcea vase din lut. Cam cât de mult crezi că te-ar costa să îi faci tipei o vizită și să îi propui o colaborare? De ce oamenii nu au genul ăsta de inițiative? Păi sunt mai mulți factori, printre care unul este mândria. Mândria de a reuși singur, mândria de a clădi un imperiu fără ajutorul nimănui. Cazuri rare, aproape imposibile. Găsește un partener!

Dacă își slăbește garda, presează-l

Aici vine un factor important - motivația. Motivația îți poate deveni inamic. Atunci când începi o afacere, ești plin de pasiune și arzi de nerăbdare să îți înceapă ziua, pentru a putea lucra și pentru a mai crește încă un centimetru. Dacă afacerea merge bine, poți cădea în păcat și în delăsare. Gândiți-vă din nou la micile puburi din centrele orașelor mari, puburi în care meniurile sunt vechi, lipicioase la atingere și în general neactualizate. Trebuie să reinvestesti, să fii mereu actual, să te adaptezi. Trebuie să ungi lanțul cu ulei proaspăt. Afacerea trebuie să fie precum un parc nebun care funcționează 24/7 și unde nu se ratează nici măcar o oportuniate.

Robert Dumitriu