Arta Simplității de DOMINIQUE LOREAU

notitele+mele.gif

cumpără cartea

Cărturești | Libris

notițele mele

Modul de a gândi al japonezilor: a accepta viața așa cum este, fără a căuta să explici totul, să analizezi, să diseci. Pe scurt, ''a trăi zen''. 

Lumea cunoașterii e suficient de bogată, încât să ne umple viața, fără a mai avea nevoie de bibelouri inutile care n-ar face decât să pună stăpânire pe mințile și pe orele noastre de relaxare.
  
Pierdem atât de mult timp umplând spațiile, pierdem energie mobilându-ne sufrageria în funcție de ce vedem în revistele de decorațiuni interioare, pierdem timp aranjând, curățând, căutând... 
  
Amintirile ne fac oare atât de fericiți? Mai fericiți? Se spune că lucrurile au suflet. Dar atașamentul față de trecut trebuie oare să dea buzna peste viitor? Să ne țină prezentul pe loc? 

Cinci minute îi sunt suficiente unui japonez pentru a se pregăti de o călătorie lungă. Are puține nevoi. Capacitatea sa de a trăi fără poveri, fără mobilă, cu un minimum de haine, îl face superior în această luptă constantă care este viața.

Prea multe case seamănă cu niște talciocuri, cu muzee de provincie sau depozite de mobilă. În Japonia, din contră, o cameră e considerată locuită doar atunci când este ocupată de cineva.  
Dacă persoana respectivă părăsește încăperea, nu rămâne în urma ei niciun fel de acumulare, niciun reziduu al existenței vreunui individ sau al activităților pe care le-a întreprins. 
Cum toate obiectele utilizate sunt pliabile și compacte, ele sunt puse într-un dulap după ce au fost folosite. 

Japonezii erau obligați să trăiască astfel din cauza incendiilor frecvente, a hoților și a catastrofelor naturale. Își alegeau întotdeauna bunurile gândindu-se că vor trebui să le ia cu ei când vor fugi.  

Da, minimalismul costă mult: câteva bibelouri într-o vitrină sunt mai accesibile pentru buzunar decât niște panouri murale din lemn prețios.

Lecturile exagerate, până la excluderea altor preocupări, consumă energie. Nu păstrați în casă mai multe cărți decât puteți citi. Puțini autori, puține cărți, puține texte, dar importante și de calitate.   

Fiecare obiect este bine făcut, estetic, util, ușor, compact, pliabil, mobil, capabil să dispară, înainte și după utilizare, într-o geantă, într-un buzunar, sau să fie împăturit impecabil într-o batistă de mătase. 

Înainte de a cumpăra ceva, atingeți, cântăriți, evaluați, deschideți, înfiletați, desfiletati, testați, verificați, cereți să vedeți, să auziți (zgomotul unui deșteptător, al unui clopoțel...). 

Purtăm doar 20% din garderoba noastră în 80% din timp. 

Hainele scumpe trebuie să poată fi purtate des și pentru multă vreme. Cu cât sunt mai scumpe, cu atât trebuie folosite mai mult.  

4bf89ae5fcc64b97283ce0a866f66ab0.jpg

Multe lucruri nu merită efortul de a fi păstrate. Să plătești o asigurare pentru o casă plină de obiecte inutile, să-ți petreci timpul curățând, îndepărtând rugina, desprăfuind pentru plăcerea de a ''reînvia'' lucruri din trecut, toate astea înseamnă de fapt pierdere timp și de energie. 

Exerciții Contemplative
  
Încercați să înfrumusețați tot ce atingeți, chiar și atunci când vă ocupați de cele mai umile activități.  
  
Zenul ne învață că ne putem purifica făcând ordine și curățenie. Să așezi un obiect la locul lui, să deretici într-o încăpere și să închizi ușa unei camere imaculate înseamnă să ștergi praful de pe suprafața lumii.  
  
Curățenia pune în valoare esența omului și a naturii.

Mâncarea

Sursa: hchom.com

Sursa: hchom.com

Cel mai important este să mâncăm doar produse de calitate, în cantități mici. 

Un stomac gol limpezește gândurile, purifică spiritul și oferă senzații plăcute. 
  
Mediul contează la fel de mult ca alimentația. 
  
Majoritatea oamenilor sunt lipsiți de vitalitate pentru că mănâncă prea mult.  

Permiteți-vă din când în când puțină ciocolată, pentru aportul de magneziu și pentru un somn mai bun.  

Mintea

Unele persoane remarcă lucrurile frumoase, oamenii interesanți, altele coșurile de gunoi, defectele, imperfecțiunile. În cea mai mare parte a timpului, aceste alegeri rămân inconștiente.  

Arta de a asculta nemișcat, într-o poziție statuară, plină de grație și de solemnitate făcea parte din educație în Antichitate.  

Încetați să vă plângeți. Lamentările vă obosesc, la fel ca și pe interlocutori. 
  
Învățați să nu spuneți niciodată nimic rău despre nimeni, orice ați crede în realitate. Rămâneți loial față de cei absenți. Tratați pe toată lumea cu aceeași măsură.  

O persoană liberă este o persoană care poate refuza o invitație la cină fără să ofere vreo scuză.  

Nu vă simțiți rușinat să primiți.  
  
Singurul lucru de valoare pe care l-ați putea dărui este exemplul controlului de sine și al disciplinei: calm, prestanță, atenție și bunăvoință. 

Nu așteptați nimic de la ceilalți.  
  
Nu încercați să-i schimbați pe ceilalți. Folosiți-vă de puterea exemplului.  
  
Într-o societate în care nimeni nu și-ar dori să adune bunuri și bogății, nu ar mai exista hoți.  
  
Cultivați arta de a trăi în singurătate.  

Da, poate că locuința mea este mică, dar pot foarte bine să dorm și să stau așezat în ea. Cum trăiesc singur, nici nu-mi trebuie mai mult. Cunosc lumea și nu mă amestec în ea. Profit pur și simplu de liniște. Plăcerile mele supreme sunt siesta și contemplarea anotimpurilor. Lumea întreagă e doar ideea pe care o avem despre ea. Dacă inima ne e împăcată, nici comorile cele mai mari nu valorează nimic. Îmi iubesc locuința sărăcăcioasă. Îmi pare rău pentru toți sclavii lumii materiale. Putem aprecia singurătatea numai dacă o trăim.

- KAMO NO CHAMOEI, Note din cabana mea

Robert Dumitriu