De la idee la bani de Napoleon Hill

notitele+mele.gif

cumpără cartea

Cărturești

notițele mele

De la idee la bani, sau pe titlul ei original Think and Grow Rich, este o carte scrisă de Napoleon Hill în 1937. Cartea a fost publicată pentru prima dată în timpul Marii Crize Economice din anii 30. Am reușit să extrag câteva dintre ideile care și-au păstrat autenticitatea și universalitatea:

[...]orice impuls al gândirii care este plasat în mod repetat în subconștient este, în final, acceptat și transpus în acțiune de către subconștient, care transpune impulsul în echivalentul lui fizic, folosind cea mai practică metodă disponibilă.

Dăruiește înainte de a primi.

Exista două tipuri de cunoștințe, unele generale, altele de specialitate. Cultura generală, indiferent de cat de variată ar fi, nu va va ajuta prea mult în acumularea bogățiilor. În cadrul facultăților din marile universități veți găsi, de cele mai multe ori, practic toate formele de cultură generală cunoscute de omenire. Majoritatea profesorilor au puțini bani. Ei se specializează în predarea de anumite cunoștințe, însă nu se specializează și în organizarea sau în modul de folosire al lor.

Cunoștințele nu reprezintă altceva decât putere potențială. Ele devin putere reală doar atunci când sunt organizate în planuri concrete de acțiune și direcționate spre un anumit scop.

Atât succesul, cât și eșecul, sunt, în mare parte, rezultatele obișnuinței.

Un editor de cărți a făcut o descoperire care ar trebui să le folosească tuturor editorilor. El a învățat că majoritatea oamenilor cumpără titluri, și nu ceea ce se află în paginile cărților. Prin simpla schimbare a titlului unei cărți care nu se vindea, aceasta a fost comercializată într-un milion de exemplare.

Civilizația este clădită pe capital.

Suma de bani cerută pentru construirea și întreținerea căilor ferate, dar și a vapoarele folosite pentru livrarea unui simplu mic dejun este atât de mare, încât zdruncină imaginația individului. Poate ajunge la sute de milioane de dolari, ca să nu mai vorbim de armatele de angajați instruiți care amenajează navele și trenurile. [...] Înainte să avem ceva de transportat, trebuie să avem ceva crescut din pământ, de fabricat și de pregătit pentru piață. Toate acestea necesită alte milioane de dolari, pentru echipamente, mașinării, comercializare și pentru salariile milioanelor de femei și bărbați angajați. Vapoarele și căile ferate nu răsar din pământ și nu funcționează automat. Ele vin ca răspuns la solicitarea societății, prin munca, ingeniozitatea și abilitățile organizatorice ale oamenilor [...].

Opiniile sunt cele mai ieftine articole de pe pământ. Toată lumea are o mulțime de opinii pe care este gata să le comunice oricui le acceptă. Dacă sunteți influențat de opinii atunci când luați decizii, nu veți avea succes în niciun proiect întreprins[...]

Puterea poate fi definită drept cunoștințe organizate și inteligent direcționate. Puterea, așa cum este folosit termenul aici, se referă la efortul organizat suficient, pentru a-i permite unui individ să transforme o dorință în echivalentul ei fizic.

Întreaga lume este construită din doar două lucruri, energie și materie. Fizica ne învață că nici energia, nici materia nu pot fi distruse. Atât materia, cât și energia pot fi transformate, însă niciuna nu poate fi distrusă. Mai mult decât orice, viața înseamnă energie. Dacă nici energia, nici materia nu pot fi distruse, e clar că nici viața nu poate fi nimicită.

Oamenii care au beneficiat de sfaturile lui Napoleon Hill

Robert Dumitriu