De unde vin ideile bune? de Steven Johnson

notitele+mele.gif

notițele mele

Cum s-a născut becul, aerul condiționat, internetul? Steven Johnson începe să dezasambleze fiecare idee pentru a-i afla big bang-ul. Ideile cheie în rândurile ce urmează: 

Pe măsură ce orașele devin mai mari, ele produc idei într-un ritm mai rapid. 

Ideile bune nu sunt culese din aer; ele sunt construite dintr-o colecție existentă de elemente, a căror compunere se extinde (și, ocazional, se contractă) în timp. 

O idee bună este o rețea.

Contabilitatea în partidă dublă este unul dintre elementele cheie ale capitalismului. Goethe a numit-o "una dintre cele mai rafinate invenții ale minții omenești ".

Cărturari, savanți amatori, scriitori aspiranți - aproape oricine avea ambiții intelectuale în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea ținea, un jurnal zilnic. Marile minți ale vremii - Milton, Bacon, Locke - credeau cu tărie în puterea caietelor de însemnări de a întări memoria. În forma sa cea mai obișnuită "consemnarea", după cum i se spunea, constă în transcrierea unor pagini interesante sau dătătoare de inspirație din lecturile cuiva, alcătuind o enciclopedie personală de citate. Descrierile timpurii ale virtuților "consemnării" scot în evidentă o calitate deosebit de utilă a acestora: ținerea jurnalelor îl face pe om să "alcătuiască un fond de cunoaștere, din care poate oricând să aleagă ceea ce îi este de folos în diferite preocupări ale vieții". 

Spre deosebire de cititorii moderni, care urmăresc fluxul narativ de la început până la sfârșit, englezii modernităţii timpurii citeau pe sărite și treceau de la o carte la alta. Fărâmau textele în fragmente și le asamblau în noi configurații, transcriindu-le în diferite secțiuni ale capetelor lor de consemnări. Apoi reciteau copiile și le rearanjau în alte modele, adăugand noi extrase. Prin urmare, scrisul și cititul erau activităti inseparabile. Ele aparțineau unui efort continuu de a da lucrurilor un sens, pentru că lumea era plină de semne: puteai să-ți citești calea prin ea; și, păstrand o evidență a lucrurilor, puteai să-ți faci o carte a ta, una care sa poarte amprenta personalitătii tale.

Internetul a plecat din mintea unui copil pasionat de magie.

Ca orice alt gând, o intuiție este o rețea de celule care se activează în creierul cuiva într-o configurație organizată. Dar pentru că acea intuiție să înflorească în ceva mai substanțial, trebuie să se conecteze cu alte idei.

Sugestie: cu cât este mai dezorganizat creierul dumneavoastră, cu atât sunteți mai deștept.

Bill Gates își strânge în mod deliberat foarte multe cărți în timpul anului. Își va lua apoi 1-2 săptămani vacanță pentru a plonja în lectură. Prin comprimarea asimilării lor în decurs de câteva zile, el oferă ideilor noi oportunităti de a se conecta între ele, pentru simplul motiv că este mai ușor să-ți amintești ceva ce ai citit ieri decât să ții minte ceva ce ai citit acum șase luni.

Studiul unui cercetător sugerează că este mai probabil ca ideile bune să apară în medii care conțin o anumită cantitate de zgomot și eroare.

Joseph-Marie Jacquard a pus la punct primul sistem de cartele perforate pentru a țese modele complicate de mătase cu războaiele mecanice. Peste câteva decenii, Charles Babbage a împrumutat invenția ca să programeze Mașina Analitică. Cartelele perforate vor rămâne esențiale pentru computerele programabile până în anii 1970.

Nu e atât de mult o chestiune de a gândi out of the box, cât de a lăsa mintea să se miște prin mai multe cutii. Acea mișcare de la o cutie la alta forțează mintea să abordeze blocajele intelectuale din unghiuri noi ori să împrumute uneltele dintr-o disciplină pentru a rezolva probleme dintr-alta. 

Șansa favorizează mintea conectată.   

Ieșiți la plimbare; cultivați intuiții; notați totul, dar păstrați-vă fișierele în dezordine; îmbrățișați serendipitatea; faceti greșeli creatoare; practicați mai multe hobby-uri; frecventaţi cafenelele și alte rețele lichide, urmăriți linkurile; lăsați pe alții să construiască pe ideile voastre; împrumutați, reciclaţi, reciclaţi, reinventaţi. Construiți un țărm luxuriant.

Robert Dumitriu