Elon Musk - Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic de Ashlee Vance

notitele+mele.gif

cumpără cartea

Elefant | Cărturești | Libris

notițele mele

Datorită lui Musk, americanii s-ar putea trezi, peste zece ani, cu cea mai modernă autostradă din lume: un sistem de tranzit cu mii de stații de alimentare cu energie solară și traversat de mașini electrice. La acel moment, SpaceX ar putea trimite zilnic rachete în spațiu, transportând oameni și încărcături către zeci de habitate extraterestre, în pregătire pentru misiuni mai lungi.

Cred că sunt prea mulți oameni inteligenți care lucrează în chestii legate de internet, în finanțe sau avocatură.

Strategia mea a fost: care sunt notele de care am nevoie pentru a ajunge acolo unde vreau? Aveam materii obligatorii, precum limba afrikans, dar nu vedeam nicio logică în a o învăța. Mi se părea ridicol. Așa că obțineam doar o notă de trecere, lucru ce îmi convenea. La alte materii, precum fizica sau informatica, luam cele mai mari note posibile. Trebuia să văd un motiv în spatele unei note. Preferam să joc jocuri video, să fac aplicații software și să citesc decât să încerc să obțin un zece dacă nu aveam niciun motiv să vreau acel zece.  

Cele mai strălucite minți ale generației mele se gândesc cum să-i facă pe oameni să dea mai multe clicuri pe reclame. Mi se pare nașpa! 

El face ce vrea și este de neoprit. Este lumea lui Elon; noi, ceilalți, doar trăim în ea.

Musk avea un mecanism puternic de apărare pe care l-a deprins în anii de suferințe din copilărie. Privește mereu spre viitor. El nu vedea rostul afișării durerii.

'' Deveneam extrem de trist dacă vorbeam despre asta. Nu știu de ce ar trebui să vorbesc deschis despre lucruri extrem de triste. Nu e de niciun folos pentru viitor. Dacă am alți copii și obligații, atunci tristețea nu ajută pe nimeni din jurul meu. Nu sunt sigur ce trebuie făcut în astfel de situatii'', a spus Musk. 

Oricine încearcă să construiască o companie auto în Statele Unite este informat rapid de către ceilalți că ultimul start-up de succes din această industrie a fost Chrysler, fondată în 1925.

Uneori, nu te lăsa să cumperi o piesă de 2000 de dolari, deoarece avea pretenția ca tu să găsești un preț mai bun sau să inventezi ceva mai ieftin. În alte ocazii, nici nu clipea să închirieze un avion pentru 90 de mii de dolari pe zi, pentru a trimite ceva către Kwaj, deoarece asta ar fi salvat o zi întreagă de muncă. 

Ținta lui Musk este să folosească progresele tehologice din producția rachetelor și lansarea lor pentru a crea o scădere dramatică a costurilor călătoriilor în spațiu. 

În loc să-și distrugă rachetele lăsându-le să cadă în ocean, SpaceX va folosi motore care să le încetinească căderea și să le lase să aterizeze, pentru a le putea refolosi. 

Din când în când, încolțea câte-un inginer în fabrică SpaceX și îl interoga despre diversele valve ori materiale specializate. ''La început, credeam că mă testează să vadă dacă-mi știu lecțiile'', povestește Kevin Brogan, unul dintre primii ingineri SpaceX. ''Apoi mi-am dat seama că încerca să învețe. Te bombarda cu întrebări până când învăța 90% din ce știai.''

Face totul rapid. Chiar și când urinează. Este ca un furtun de pompieri-trei secunde și gata. E mereu pe grabă. Când l-am întrebat despre această abordare a lui, Musk a răspuns: 

În niciun caz nu stabilesc obiective imposibile. Cred că obiectivele imposibile sunt demoralizante. Nu e indicat să le spui oamenilor să treacă printr-un zid lovindu-se cu capul de el. Niciodată nu pun în mod intenționat obiective imposibile. Dar e clar că am fost mereu optimist în privința programului. Încerc să mă recalibrez pentru a fi ceva mai realist.

- Elon Musk

Cred că, în general, ai nevoie de un orar ferm, unde, pe baza a ceea ce știi, programul ar trebui să fie X și încerci să-l execuți în acel ritm, dar fiind conștient că vor apărea tot felul de lucruri neprevăzute, care vor declara termenul limită.  

El nu spune: "Trebuie să faci asta până vineri la ora 2 p.m. Crezi că poți?". Spune: ''Vreau imposibilul până vineri la ora 2 p.m. Crezi că poți?''. Apoi, dacă spui da, nu mai lucrezi din greu pentru că el ți-a zis s-o faci. Lucrezi din greu pentru tine.  

El vrea răspunsuri care ajung până la legile fizicii fundamentale.

Dacă Musk a fost sau nu un fondator al companiei în sensul strict al cuvântului este irelevant în acest moment. Nu am mai vorbi de Tesla astăzi dacă nu ar fi fost banii lui Musk, inteligența lui în domeniul marketingului, șiretenia antreprenorială, abilitățile inginerești ori spiritul lui tenace. Practic, Tesla există numai datorită voinței lui Musk și îi reflectă personalitatea, la fel cum Intel, Microsoft și Apple oglindesc personalitățile fondatorilor săi. 

În cele din urmă, va trebui să încălzim Marte dacă vrem să o facem similară Pământului-dar pentru asta nu am niciun plan. Chiar și în cele mai bune condiții, va dura foarte mult timp. Nu știu, ceva între un secol și un mileniu.
Sunt zero șanse ca Marte să fie terraformată în timpul vieții mele. Poate că nu chiar zero; poate 0, 001, dar vor trebui luate niște măsuri drastice în acest sens.''

- Elon Musk

Chiar și în contextele sociale, el se ridică uneori de la masă, fără niciun cuvânt ori explicație, și iese afară să privească stelele doar pentru că nu mai poate suporta proștii sau discuțiile de umplutură. Adunând toate aceste comportamente, zeci de oameni mi-au comunicat concluzia lor că Musk se plasează în spectrul autismului și că are dificultăți de a se gândi la sentimentele celorlalți sau de a-i păsa de ei. 
 

 Aș vrea să mor pe Marte, dar nu la impact. 

Robert Dumitriu