Lebada Neagră de Nassim Taleb

notitele mele.gif

cumpără cartea

Elefant | Cărturești | Libris

notițele mele

Am vrut să devin un flaneur care meditează profesionist, să stau în cafenele și în saloane, dezlipit de birouri și structuri organizaționale, să dorm atât cât îmi trebuie, să citesc cu lăcomie și să nu datorez nimănui nicio explicație. Am vrut să fiu lăsat în pace pentru a construi cu pași mici un întreg sistem de gândire bazat pe ideea Lebedei Negre.

Gândiți-vă la un șoarece de bibliotecă învățând o limbă nouă. Va învăța sârbo-croata, de pildă, sau !Kung, citind din scoarță în scoarță o carte de gramatică și memorând regulile. Va avea impresia că o autoritate gramaticală mai înaltă a stabilit normele lingvistice, pentru ca oamenii obișnuiți needucați să poată vorbi mai apoi limba. În realitate, limba se dezvoltă organic; gramatica este un lucru pe care oamenii care nu nimic mai bun de făcut în viață îl codifică într-o carte. În vreme ce un individ de orientare scolastică va învăța declinarile, aplatonicul non-tocilar va învăța sârbo-croată agățând potențiale prietene în barurile de la periferia orașului Sarajevo sau vorbind cu taximetriștii, adaptând apoi (dacă e cazul) regulile gramaticale la cunoștințele pe care le are deja. 

Lebedele Negre nu sunt predictibile. Trebuie să ne adaptăm existenței lor mai degrabă decât să încercăm să le prezicem.

Aproape nicio descoperire și nicio tehnologie importantă nu au apărut în urma proiectării și planificării.

Pentru a trăi pe planeta noastră astăzi este nevoie de mai multă imaginație decât putem concepe deocamdată.

M-am mobilizat pentru a depune o muncă minimă, dar intensă și plăcută, fără a participa vreodată la ședințele  de afaceri, compania oamenilor de success și pe cei îmbrăcați la costume, care nu citesc cărți. Îmi iau un an de vacanță la fiecare 3 ani pentru a-mi umple golurile în cultura științifică și filosofică.

Dacă sunteți o persoană cu idei, nu trebuie să munciți din greu, ci să gândiți intens.

Scalabitlitatea și globalizarea

Ori de câte ori un eurpean mediocru insolent (și frustrat) își expune stereotipurile privitoare la americani, auziți adesea cuvinte ca incult, non-intelectual, slab la matematică, deoarece, spre deosebire de semenii săi, americanii nu se dau în vânt după chestiunile pe care mediocrii le consideră cultură înaltă, cum ar fi călătoria inspiratoare (și existențială) a lui Goethe în Italia. Totuși, persoana care face aceste afirmații este probabil dependentă de iPod, poartă blugi și folosește Microsoft Word pentru a-și nota pe calculator enunțurile culturale, întrerupându-se din când în când pentru a mai căuta ceva pe Google. Ei bine, se întâmplă ca America să fie deocamdată mult mai creativă decât aceste națiuni de vizitatori de muzee și rezolvatori de ecuații.

Hume scria cu asemenea claritate, încât îi făcea de râs pe aproape toți gânditorii de azi și, cu siguranță, aruncă în deriziune întreaga programă a studenților germani.

Perceperea tiparelor sporește odată cu creșterea nivelului dopaminei în creier. Persoana devine astfel mai vulnerabilă la tot felul de afecțiuni, cum ar fi astrologia, superstițiile, economia și cititul în cărțile de tarot.

Un roman, o poveste, un mit sau un basm - toate au aceeași funcție - ne scutesc de complexitatea lumii și ne pun la adăpost de aleatoriul care o guvernează.

Amintirile se schimbă odată cu fiecare reamintire a unei amintiri.

Moartea unui om înseamnă tragedie. Moartea a milioane înseamnă statistică.

Recompensele nu trebuie să fie mari, ci frecvente. Puțin azi, puțin mâine. Timp de mii de ani, o recompensă substanțială consta în satisfacerea nevoii zilnici de mâncare și apă.

Crimele de dupa 11 Septembrie
Conform cercetătorilor, în ultimele luni ale anului 2001, aproape 1000 de oameni au fost victime tăcute ale terorismului. Cei care s-au temut de avion au circulat cu mașina, contribuind astfel la sporirea numărului de accidente.


Faptul că ne aflăm aici este un efect cu probabilitate scazută. Noi tindem să uităm adesea acest lucru.

Cunoașterea suplimentară a afacerilor obișnuite poate fi lipsită de utilitate, poate chiar nocivă.
Cu cât furnizăm cuiva mai multe informații, cu atât mai multe ipoteze va putea formula pe parcurs, înrăutățindu-și situația.

Ascultarea știrilor din oră în oră este mai dăunătoare decât citirea unei reviste săptămânale, pentru că intervalele mai mari permit o ușoară filtrare a informației.

Cea mai bună cale de a obține o expunere maximă la posibilitatea unei descoperiri este continuarea cercetării. Despre oportunități... mai încolo.

Einstein i-a aruncat în umbră pe mulți gânditori ai secolului. Mintea umană este configurată pe modul câștigătorul ia totul.

Oamenii trebuie să fie orbi în fața cunoașterii. Suntem făcuți pentru a urma lideri care pot comasa oameni, pentru că avantajele vieții în grup depășesc avantajele vieții solitare.

A fost mai profitabil pentru noi să ne îndreptăm împreună într-o direcție greșită decât să ne îndreptăm singuri într-o direcție bună.

Cei care l-au urmat pe idiotul încrezător și nu pe înțeleptul introspectiv ne-au transmis o parte din genele lor.

Patologie socială - psihopații reușesc să adune discipoli.
Produsul se perfecționează la fața locului.

Valorificați oportunitatea, sau orice se anunță/pare a fi o oportunitate.

Un argument defectuos

Blaise Pascal: Nu știu dacă există Dumnezeu, dar știu că nu am nimic de câștigat din faptul că sunt ateu dacă Dumnezeu nu există, în timp ce am foarte multe de pierdut dacă există. Prin urmare, acest lucru motivează credința mea în Dumnezeu.

Argumentul lui Pascal este foarte defectuos din punct de vedere teologic: trebuie să fii destul de navi să crezi că Dumnezeu nu ne penalizează pentru falsa credință. Desigur, asta în cazul în care nu abordăm idee restrictivă a unui Dumnezeu naiv.

Cu cât mai rar un eveniment, cu atât cunoaștem mai puține despre probabilitatea de apariție a acestuia.

Sunt uluit de modul în care oamenii pot avea o zi oribilă sau se pot înfuria pentru că se simt frustrați de o masă proastă, o cafea rece, o respingere socială sau o primire nepoliticoasă

Înfurntați-vă destinul.
Pierderea trenuluie poate fi dureroasă doar dacă alergi după el.
Fiți agresiv.
Fiți cel care demizionează.
Este mult mai dificil să pierzi într-un joc pe care l-ai pus la punct tu însuți.
Controlați întotdeauna ceea ce faceți dumneavoastră.

Robert Dumitriu