Problema Spinoza de Irvin D. Yalom

cumpără cartea

Elefant | Cărturești | Libris

notițele mele

Nu am avut la dispoziție materialele care de obicei se pretează la a fi povestite - dramele de familie, povești de dragoste, de gelozie, anecdote ieșite din comun, certuri, ciorovăieli sau regăsiri. Majoritatea cercetărilor îl privesc pe Spinoza ca pe o persoană blândă și placidă. Nu prea au existat drame existențiale în viața sa.

Dacă au existat desene cu Spinoza în timpul vieții sale, acestea nu au supraviețuit.

Eu susțin că Dumnezeu nu are nicio dorință (de ce ar avea? Dumnezeu e totul) cu privire la cum, sau chiar la dacă Îl slăvim.

Bogăție? Faimă? Satisfacerea poftelor? Aceste scopuri sunt generatoare. De fiecare dată când un scop este atins, acesta pur și simplu generează noi nevoi. Deci mai multă agitație, mai multe căutări, la infinit.

Mintea hotărăște ce e înspăimântător, lipsit de valoare, de dorit sau neprețuit și, prin urmare, mintea este cea care trebuie modificată.

Chamberlain îl numește pe Iisus un geniu moral. A avut putere și curaj, dar ideile sale au fost iudaizate de către Pavel, care l-a transformat într-un om suferind, umil. Toate bisericile creștine au tablouri cu Iisus răstignit. Nicăieri nu sunt imagini cu Iisus puternic și curajos — acel Iisus care a îndrăznit să se impună rabinilor corupți, care, de unul singur, i-a alungat pe vânzători din templu.

De vreme ce Dumnezeu, prin definiție, este perfect și nu are nevoi, rezultă că El nu a creat lumea pentru sine, ci pentru noi.

Eroarea de a-ți imagina că Dumnezeu e făcut după chipul și asemănarea noastră.

Foarte greu de parcurs. Poate că lui Spinoza i s-a părut cel mai natural mod de prezentare a ideii sale că nimic nu este întâmplător, că totul în Natură este ordonat, ușor de înteles și forțat de alte cauze să fie exact ceea ce este.

Avea nevoie doar de casă, masă, de câteva cărți, hârtie și cerneală, putea câștiga guldenii necesari șlefuind lentile de ochelari doar două zile pe săptămână și predând ebraica pentru colegienii care doreau să citească Scripturile în limba maternă.

Lucrurile nu sunt cu adevărat bune sau rele, plăcute sau de temut. Doar mintea ta le face așa. Un lucru este important pentru că mintea ta îl consideră important.

Uneori, după zile lungi petrecute în singurătate, scriind și șlefuind lentile, aștepta cu nerăbdare compania oamenilor, dar când era captivat de vreo idee, revenea la vechile obiceiuri și cina zile în șir în camera lui, privind merii roditori din livada din spatele casei, în timp ce gândea și scria.

Prin Natură înteleg tot ceea ce este infinit. Nu mă refer la iubirea pe care o ai pentru soția sau copilul tău, ci de o iubire intelectuală, iubirea celei mai depline întelegeri a Naturii sau a lui Dumnezeu. Întelegerea locului fiecărui lucru finit în relația sa cu cauzele finite.

Eliberarea de sub influența altora. Un mod de gândire calm, disciplinat.

Când vom lăsa la o parte toate formele de apartenență, fie ea religioasă, culturală sau națională, va fi raiul pe pământ. - quick note - cu toate că și asta este o formă de apartenență.

Robert Dumitriu