Sapiens. Scurtă istorie a omenirii de Yuval Noah Harari

cumpără cartea

Elefant | Cărturești | Libris

notițele mele

Acum 6 milioane de ani, o singură maimuță a avut două fiice. Una a devenit stramoșul tuturor cimpanzeilor, cealaltă este strabunica noastră.

Număr de ani până în prezent

13, 5 miliarde

Apar materia și energia.
Începutul fizicii. Apar atomii și moleculele. Începutul chimiei.

4,5 miliarde
Formarea planetei Pamânt

3,8 miliarde
Apar organisemele. Începutul biologiei.

6 milioane
Ultimul strămoș comun al oamenilor și cimpanzeilor.

2,5 milioane
Apariția genului Homo în Africa. Primele unelte de piatră.

2 milioane
Oamenii se răspândesc din Africa în Eurasia.

500.000
Apariția unor specii umane diferite. Apariția neanderthalienilor în Europa și Orientul Mijlociu.

300.000
Utilizarea cotidiană a focului

200.000
Apariția lui Homo Sapiens în Africa de Est

70.000
Revoluția cognitivă. Apariția limbajului ficțional.

45.000
Sapiens colonizează Australia.

30.000
Extinția neanderthalienilor

16.000
Sapiens colonizează America. Extinția animalelor mari în America.

13.000
Extinția lui Homo floresiensis. Homo sapiens e singura specie umană care supraviețuiește.

12.000
Revoluția agricolă. Cultivarea plantelor și domesticirea animalelor. Așezări permanente.

5.000
Apariția primelor regate.

4.250
Primul imperiu - Imperiul Akkadian a lui Sargon.

2.500
Inventarea monedelor. Imperiul Persan. Budismul și India.

2.000
Imperiul Han în China.  Imperiul Roman în bazinul mediteraneean. Creștinismul.

1.400
Islamul

500
Revoluția Științifică. Omenirea își recunoaște ignoranța. Europenii cuceresc America. Ascensiunea capitalismului.

200
Revoluția Industrială. Familia și comunitatea sunt înlocuite de stat și piață. Extinția masivă a plantelor și animalelor.

Prezent - Oamenii depășesc granițele planetei Pamânt. Armele nucleare. Organisme modificate genetic.

Viitor - Homo sapiens este înlocuit de supraoameni?

Pamântul de acum 100.000 ani era cutreierat de cel puțin 6 specii diferite de oameni.

Oamenii arhaici au platit în două moduri pentru creierul lor mare. Au petrecut mai mult timp în căutarea hranei și mușchii li s-au atrofiat.

În comparație cu animalele, oamenii sunt născuți prematur, când multe dintre sistemele lor vitale sunt încă subdezvoltate.

Dacă o femeie din Epoca de Piatră dădea peste un copac plin cu smochine, cel mai înțelept lucru pe care îl putea face era să mănânce pe loc cât de multe smochine pute, înainte ca ceata locală de babuini să golească copacul de fructe. Instinctul de a de îndopa cu alimente bogate în calorii s-a înrădăcinat astfel în genele noastre.

Credem într-o anumită ordine nu pentru că e adevarată în mod obiectiv, ci pentru faptul că credem în ea ne permite să cooperăm eficient și să creăm o societate mai bună. Ordinile imaginate nu sunt conspirații malefice sau miraje zadarnice. În schimb, ele sunt singura modalitate în care un număr mare de oameni pot coopera eficient.

Inima e un agent dublu care își primește de obicei instrucțiunile de la miturile dominante ale zilei, și chiar recomandarea însăși de a-ți urma inima a fost sădită în mințile noastre de o combinație de mituri romantice de secol XIX și mituri consumeriste de secol XX.

Chiar și ceea ce oamenii iau ca fiind dorințele lor cele mai personale e de obicei programat de ordinea imaginată.

Romantismul ne spune că, pentru a ne valorifica la maximum potențialul uman, trebuie să avem cât mai multe experiențe diferite putem. Trebuie să ne deschidem cumva o gamă largă de emoții, trebuie să încercăm diferite feluri de relații, bucătării diferite, stiluri de muzică diferite. Miturile romantice despre cum mi-a deschis ochii și mi-a schimbat viața o nouă experiență sunt pe buzele tuturor. Romantismul care încurajează varietatea se potrivește cu consumerismul. Brusc, nu-ți mai ești suficient. Nu vă mai sunteți suficienți.

Un bărbat bogat din Egiptul antic nu s-ar fi gândit niciodată sa rezolve o criză în relația cu nevastă-sa ducând-o în vacanță în Babilon. Poate i-ar fi construit o piramidă. Piramida se poate schimba de la o cultură la alta. Poate oricând lua forma unei vile cu piscine într-o suburbie liniștită. Puțini pun sub semnul întrebării miturile care ne fac să ne dorim piramida.
 

Nu există dreptate în istorie. Totul este un cerc vicios.

Nu există dreptate în istorie. Totul este un cerc vicios.

Masculinitatea ATUNCI versus ACUM.

masc atunci.jpeg
masc acum.jpeg

Istoria avansează neîncetat către unitate.

Oamenii au o capacitate incredibilă de a crede în contradicții. Fie cred într-un Dumnezeu atotputernic, fie cred în două puteri opuse, din care niciuna nu este omnipotentă.

Suferința se naște din dorință. Singurul mod de a te elibera de suferință este să te eliberezi de dorință. Iar singurul mod de a te elibera de dorință este să-ți antrenezi mintea să experimenteze realitatea așa cum este.

Ambiția principală a naziștilor era de a proteja omenirea de degenerare și de a încuraja evoluția ei ascendentă.

Un manual de biologie germană din 1942 -

Bătălia pentru existență e dură și neiertătoare, dar este singurul mod de a întreține viața. Aceasă luptă elimină orice este inapt pentru viață și selectează orice este capabil să supraviețuiască. Aceste legi naturale sunt incontestabile. Creaturile vii le demonstreză doar prin faptul că supraviețuiesc. Ele sunt necruțătoare. Cei care li se opun vor fi eliminați. Biologia nu ne vorbește doar despre animale și plante, ci ne arată și legile pe care trebuie să le urmăm în existența noastră și ne oțelește voința de a trăi și a lupta potrivit acestor legi. Sensul vieții este lupta. Vai și amar de cel care păcătuiește împotriva acestor legi.

Istoria nu poate fi explicată în mod determinist și nu poate fi prezisă pentru că e haotică.

Să presupunem că o navă de război modernă ar fi transportată înapoi în vremea lui Columb. Ea ar putea să scufunde marinele militare ale tuturor marilor puteri ale lumii.

Un computer modern ar putea stoca cu ușurință fiecare cuvânt  și număr din toate codicele și sulurile din fiecare bibliotecă medievală și i-ar mai rămâne și spațiu de rezervă.

Cinci cargoboturi moderne ar fi putut lua la bord toată încărcătura transporatată de flotele comerciale din întreaga lume.

Bomba atomică de la Alamogordo a reprezenat capacitatea rasei umane de a-și pune capăt.

Teoria Generală a mișcării - Newton

Măreția teoriei sale consta în capacitatea de a explica și a prezice mișcările tuturor corpurilor din univers.
Oricine dorea să înțeleagă și să prezică mișcarea unei ghiulele de tun sau a unei planete trebuia pur și simplu să facă măsuratori ale mesei, direcției și accelerației obiectului și ale forțelor care acționau asupra lui.

Discipolii progresului nu împărtășesc o atitudine defetisă. Pentru oamenii de știință, moartea nu este un destin implacabil, ci doar o problemă tehnică.

Cele mai strălucite minți ale noastre nu își irosesc timpul încercând să dea sens morții. În schimb, se ocupă să investigheze sistemul fiziologic, sistemul hormonal și pe cel genetic responsabile pentru boală și bătrânețe.

Ideea de a vărsa sânge de dragul petrolului ar fi părut ridicolă în trecut. Puteai să duci un război pentru pământ, aur, piper sau sclavi, dar nu pentru petrol.

Napoleon al III-lea ar fi surprins să afle că descendenții săi folosesc foile de aluminiu pe post de hârtie de împachetat sendvișuri.

Nu e suficient doar să produci, trebuie să existe cineva să cumpere.

Consumerismul a trudit din greu, cu sprijinul psihologiei populare - Just do it! - pentru a-i convinge pe oameni că răsfățul e bun, în timp ce cumpătarea înseamnă automortificare.

Natura nu poate fi distrusă. Șobolanii și gândacii și-au atins apogeul. Aceste creaturi tenace se vor strecura probabil afară din ruinele fumegânde ale unui Armaghedon nuclear, pregătite și capabile să-și transmită ADN-ul. Poate că peste 65 milioane de ani niște șobolani inteligenți vor privi în urmă cu recunoștință la decimarea pe care a provocat-o umanitatea, așa cum noi putem să-i mulțumim acelui asteroid care a exterminat dinozaurii.

E mai ușor să empatizezi cu suferința unor indivizi decăt cu cea a unor populații întregi.

Romanticii subliniază că suferim din cauza unei lumi senzoriale mult mai sărace decât cea a strămoșilor noștri. Totuși, această insistență romantică de a vedea o umbră întunecată îndărătul fiecărei invenții este la fel de dogmatică ca și credința în inevitabilitatea progresului.

Poate că fericirea noastră consă în sincronizarea iluziilor personale privind sensul vieții cu iluziile colective dominante.

Robert Dumitriu