Săptămâna De Lucru De 4 Ore de Tim Ferriss

notitele+mele.gif

cumpără cartea

Elefant | Cărturești | Libris

notițele mele

[...] majoritatea oamenilor muncesc până mor: ''Lucrez până strâng X dolari și după aceea fac ce vreau''. Dacă nu definești activități alternative pentru ''ce vreau'', numărul X va crește nedeterminat pentru a evita nesiguranța provocatoare de frică a acestei lumi.

Este mult mai eficient și mai amuzant să-ți perfecționezi calitățile în loc să încerci să-ți repari fisurile din armură. Alegerea este între a-ți multiplica rezultatele folosindu-ți punctele forte sau a-ți îmbunătăți slăbiciunile, ceea ce, în cel mai bun caz, vor deveni mediocrități. Concentrează-ți atenția asupra celor mai bune arme de care dispui decât să repari în permanență.

Stai deoparte un număr de zile, în care să te mulțumești cu o hrană cât mai sărăcăcioasă și un trăi cât mai ieftin, cu haine aspre, spunându-ți: Asta e starea de care mi-era frică?  - Seneca

Eficacitatea înseamnă să faci lucruri care te aduc mai aproape de obiectivele tale. Eficiența înseamnă să îndeplinești o sarcină (importantă sau nu) în modul cel mai economic posibil. A fi eficace fără legătură cu eficiența este modul inițial de setare al Universului.  

Orice este măsurat ajunge administrat. - PETER DRUCKER, teoretician al managementului, autor a 31 de cărți, decorat cu Medalia Prezidențială de Onoare

Dacă ești un angajat, să pierzi vremea pe prostii, în mare parte nu e vina ta. Adesea nu există niciun imbold să folosești timpul cum trebuie, decât dacă ești plătit la comision. Lumea a căzut de acord să se ocupe de hârțogării de la 9 A.M. la 5 P.M. și, din moment ce ești prins în birou în acel interval de robie, ești obligat să creezi activități care să umple acel timp. Timpul este irosit pentru că este atât de mult disponibil.

Cum e posibil ca toți oamenii de pe planetă să aibă nevoie de exact opt ore pentru a-și îndeplini sarcinile? Nu e. 9-17 e o măsură impusă.

Legea lui Parkinson spune că o sarcină se va amplifica în complexitate și importanță (aparentă) în raport cu timpul acordat completării ei. Este magia termenelor-limită iminente. Dacă îți dau 24 de ore să termini un proiect, presiunea timpului te va forța să te concentrezi pe executarea ei și nu vei avea de ales decât să te ocupi de esențial. Dacă îți dau o săptămână să îndeplinești aceeași sarcină, înseamnă șase zile de făcut din țânțar armăsar. Dacă îți dau două luni, Doamne ferește, devine un monstru mintal. Produsul final al termenelor-limită mai scurte este aproape întotdeauna de aceeași sau de și mai mare calitate decât al celor lungi, datorită concentrării mai intense.  

Să începi un lucru nu justifică automat că trebuie să-l și termini.

Dacă citești un articol prost, lasă-l și nu-l relua. Dacă mergi la un film și e mai prost ca The Matrix Revolutions, ieși naibii din sală înainte să-ți prăpădești mai mulți neuroni. Dacă te simți sătul după ce-ai mâncat o jumătate de platou de cotlete, lasă jos furculița și nu mai comanda desert.

Mai mult nu înseamnă și mai bun. Și a opri ceva este deseori de 10 ori mai bine decât a-l termina.

Irositorii de timp sunt cei mai ușor de eliminat și deviat. Este o chestiune ce ține de limitarea accesului și de direcționarea comunicațiilor spre acțiune imediată.

Mai întâi, limitează consumul și producția de e-mail-uri. Aceasta este cea mai mare întrerupere din lumea modernă.

Închide alerta audio, dacă ai una pe Outlook, sau programul similar și închide legătura cu serverul care trimite mailurile în cutia ta poștală de îndată ce le trimite cineva.

Verifică mesajele de două ori pe zi, o data la oră 12:00 sau imediat înainte de prânz, și încă o data la oră 4:00 PM. La 12:00 și la 4:00 PM sunt orele la care ai majoritatea răspunsurilor de la mail-urile trimise în prealabil. Niciodată nu verifica mailurile la prima oră dimineața. Acest obicei, chiar și luat de unul singur, vă poate schimba viața. Pare mărunt, dar are un efect enorm.

În loc de asta, îndeplinește-ți cea mai importantă sarcină de lucru înainte de oră 11:00 AM, pentru a evita să folosești prânzul sau cititul mailurilor drept scuză de amânarea a treburilor.  

Iată un șablon simplu care poate fi folosit:

Salut, prieteni (sau stimați colegi)

Din pricina unor sarcini de lucru imense, verific e-mailurile de două ori pe zi, la ora 12:00 P.M., ET (sau zona orei tale) și la 4:00 P.M., ET.

Dacă ai nevoie urgentă de asistență (te rog să te asiguri că e urgent) care nu poate aștepta până la ora 12:00 sau 4:00, te rog să mă contactezi la telefon 555-555-5555.

Mulțumesc pentru că înțelegeți că măsura este necesară creșterii eficienței și eficacității. Mă ajută să muncesc mai mult și să vă servesc mai bine.

Cu sinceritate,

Tim Ferriss

Majoritatea e-mailurilor care aterizau în căsuța mea poștală nu erau legate de produse, ci erau cereri de la reprezentanții serviciului cu clienții care cereau permisiunea pentru diverse activități [...]  

Am trimis un singur e-mail tuturor supraveghetorilor, reușind prin acesta să reduc cele 200 de e-mailuri pe zi în mai puțin de 20 pe lună.

Salut tuturor,

Aș vrea să stabilesc un nou protocol pentru contul meu, cu prioritate față de cele precedente.

Mențineți-vă clientul fericit. Dacă o e o problemă care ia mai puțin de 100 de dolari pentru a fi rezolvată, folosiți-vă propria judecată și rezolvați-o singuri.

Asta este o permisiune scrisă oficială și o cerere de a rezolva orice problemă care costă sub 100 de dolari fără a mă contacta. Nu mai sunt clientul vostru; clienții mei sunt clienții voștri. Nu îmi mai cereți permisiunea. Faceți ce considerați că e bine și vom face ajustări odată cu trecerea timpului.

Vă mulțumesc,

Tim

Arta indeciziei se referă la minimalizarea numărului de decizii pe care clienții tăi pot sau trebuie să le ia. 

Înainte de călătoria mea de 15 luni, mă stresa ideea cum să îmi încăpă toate lucrurile într-un spaţiu de depozitare de 4,5 x 3,3 m. Apoi am realizat câteva chestii: N-am să mai recitesc niciodată revistele de afaceri pe care le-am păstrat, voi purta aceleași 5 tricorui și patru perechi de pantaloni în 90% din timp, sosise momentul pentru o mobilă nouă și n-am folosit niciodată grătarul și mobilierul de grădină.

[...] Primele zece minute de sortare a îmbrăcăminții au fost că și cum aș fi ales care dintre copii mei să trăiască și care să moară.

Odată ce am luat primele câteva decizii dure, momentul s-a produs și a fost ca o ușurare. Am donat toate hainele puțin purtate la Caritate. Mobila mi-a luat sub 10 ore să scap de ea folosind Craiglist, și cu toate că am primit mai puțin de jumătate din banii investiți pentru unele piese și nimic pentru altele, cui îi păsa? Le-am folosit și le-am abuzat vreme de 5 ani și aveam să-mi cumpăr un nou set când mă întorceam în Statele Unite. Grătarul și mobila de grădină le-am dat unui vecin, care s-a luminat la față ca un copil la Crăciun. L-am făcut fericit. A fost minunat, iar eu aveam în buzunar cu 300 de dolari mai mult cu care să-mi acopăr cel puțin câteva săptămâni de chirie în străinătate.

Mi-am lărgit cu 40% spațiul din apartament și nici măcar nu am zgâriat suprafața. Nu extra-spațiul fizic a fost cel pe care l-am resimțit cel mai mult. Ci extra-spațiul mental. Era ca și cum înainte aș fi avut 20 de aplicații mentale care se derulau simultan, iar acum avem una sau două. Gândirea îmi era mai clară și eram mult, mult mai fericit.   

Există câteva fobii principale care îi fac pe oameni să rămână pe navele ce se scufundă și există mijloace simple de combatere pentru toate.

Dacă părăsești vasul sau ești concediat, nu e greu să elimini temporar niște cheltuieli și să trăiești o scurtă perioadă din economii. De la a-ți închiria casa până la a o vinde, există mai multe opțiuni. Există întotdeauna opțiuni.

Poate că va fi dificil din punct de emoțional, dar nu vei muri de foame. Parchează-ți mașina în garaj și anulează-i asigurarea pentru câteva luni. Fă un aranjament prin rotație cu prietenii sau vecinii pentru drumurile de rutină cu mașină sau mergi cu autobuzul până îți iei următoarea slujbă.

Ține socoteala datoriilor pe card și gătește acasă în loc să ieși în oraș. Vinde toate tâmpeniile pe care ai cheltuit sute de dolari și nu le-ai folosit niciodată.

Fă un inventar complet al tuturor bunurilor tale, rezerve de cash, datorii și cheltuieli lunare. Cât timp ai putea supraviețui cu resursele actuale sau dacă ai vinde niște bunuri?  

Trece în revistă toate cheltuielile și întreabă-te: ''Dacă ar trebui să elimin asta pentru că am nevoie de un rinichi, cum aș proceda?'' Nu fi melodramatic când nu e nevoie-puține lucruri sunt fatale, mai ales pentru oamenii deștepți. Dacă ai făcut așa ceva, să pierzi sau să-ți lași o slujbă e ceva ce deseori nu înseamnă decât câteva săptămâni de vacanță (doar dacă nu vrei mai mult timp) înainte de ceva bun.

Vrei să-ți dau formula succesului? E foarte simplă, cu adevărat. Dublează-ți rata eșecului. -THOMAS J. WATSON, fondatorul IBM

Fă-ți bagaje de parcă te-ai întoarce într-o săptămână. Iată care este strictul necesar, enumerat în ordinea importanței.

Îmbrăcăminte pentru o săptămână, adecvată sezonului, inclusiv o cămașă semiformală și o pereche de pantaloni sau fustă pentru costum. Ia în considerare tricouri, o pereche de pantaloni scurți și o pereche de jeanși multifuncționali.

Asigură-te ca ai fotocopii sau copii scanate după toate documentele importante: asigurare de sănătate, pașaport/viză, card de debit, card de credit etc.

Carduri de debit, carduri de credit și 200 de dolari în bancnote mici din moneda locală (cecurile de călătorie nu sunt acceptate în majoritatea locurilor și sunt prilej de ciorovoială)

Un lanț mic de prins bicicleta pentru bagaje în timp ce te afli în tranzit sau pensiuni; un lacăt mic la închizătoare dacă e necesar.

Dicționare electronice pentru limbile țintă (versiunile tipărite sunt prea greoaie pentru a fi folosite în conversație) și un mic ghid de gramatică sau texte.

Un ghid de călătorie în linii generale

Asta-i tot. Cu laptop sau fără laptop? Dacă nu ești scriitor, votez fără. E mult prea incomod și distrage atenția. Folosind GoToMyPc cu acces la computerul de acasă din Internet-Cafe-uri încurajezi obiceiul pe care noi intenționăm să-l dezvoltăm: să-ți folosești cât mai bine timpul în loc să-l omori.

Dar asta e ceea ce mi-am dorit dintotdeauna! Cum aș putea să mă plictisesc?!

Birourile sunt bune la anumite lucruri: cafea proaspătă gratis și văicărelile aferente, bârfele și compătimirile, clipurile video idioate trimise prin e-mail, însoțite de comentarii și mai idioate și ședințele care nu duc la nimic, dar care omoară timpul cu câteva râsete. Slujba în sine poate că e o fundătură, dar rețeaua de interacțiuni umane- mediul social -este cea care ne ține acolo.

A trăi înseamnă a învăța . Nu văd vreo altă opțiune. Acesta este motivul principal pentru care m-am simțit obligat să renunț sau să fiu dat afară de la diverse slujbe în primele șase luni sau cam așa ceva. Fluxul de informații se estompa și mă plictiseam.   

Lumea nu există doar pentru îmbunătățirea vieții și înmulțirea omenirii. [...] Dacă ești muzician și faci mii sau milioane de oameni să zâmbească, eu văd asta ca pe o slujire. Dacă ești un profesor și schimbi în bine viață unui copil, lumea a fost îndreptată în bine. Slujirea reprezintă o atituine.

Mai multe despre Săptămâna de lucru de 4 ore găsiți pe blogul lui Tim Ferriss - fourhourworkweek.com

Robert Dumitriu