Scurtă istorie a timpului de Stephen Hawking

notitele+mele.gif

cumpără cartea

Elefant | Cărturești | Libris

notițele mele

De ce există universul? Teoria unificată este atât de restrictivă încât determinat propria lui existență? Sau el a avut nevoie de un creator și dacă da, a avut acesta un efect asupra universului? Și cine l-a creat pe el?

Nu există timp absolut. Fiecare observator are propria sa măsură a timpului.

Vârsta Universului: 10 - 20 miliarde de ani

Orice teorie fizică este întotdeauna temporară, în sensul că este doar o ipoteză: niciodată nu poţi s-o dovedeşti.

naprendszerünk mozgása Vortex modell.jpg

Spaţiu-timpul nu este plan, aşa cum s-a presupus anterior; el este curbat sau ''înfăşurat''. Masa soarelui curbează spaţiu-timpul astfel încât deşi pământul urmează o linie dreaptă în spaţiu-timpul cvadri-dimensional, nouă ni se pare că se mişcă de-a lungul unei orbite circulare în spaţiu tri-dimensional.

Nu există o teorie finală a Universului. Evenimentele se petrect în mod întâmplător şi arbitrar.

Gaura neagră cea mai apropiată de noi ar fi probabil la o distanță de circa un miliard de kilometri, sau cam tot atât de departe ca și Pluto, cea mai îndepărtată planetă cunoscută. 

Este cam bine cunoscuta ceată de maimuțe care lovesc clapele unor mașini de scris - majoritatea cealor scrise nu ar însemna nimic, dar foarte rar, pur și simplu întâmplător, voi scrie unul dintre sonetele lui Shakespeare. Similar și în cazul universului, s-ar putea întâmpla ca noi să trăim într-o regiune care din întâmplare este omogenă și izodtropă? 

hawking_sketch-550x515.jpg

 Ideea că spațiul și timpul pot forma o suprafață închisă fără limită are implicații profunde pentru rolul lui Dumnezeu în problemele universului. Datorită succesului teoriilor științifice în descrierea evenimentelor, majoritatea oamenilor au ajuns să creadă că Dumnezeu a permis universului să evolueze conform unui set de legi. Totuși, legile nu ne spun cum trebuie să fi arătat universul la început-ar fi încă la latitudinea lui Dumnezeu să întoarcă ceasul și să aleagă modul în care să-l pornească. Atât timp cât universul a avut un început, putem presupune că a avut un creator. Dar, dacă universul este complet independent, neavând limită sau margine, el nu ar fi avut nici început nici sfârșit: el pur și simplu ar fi fost. Și atunci, la ce bun un creator? 

Faptul că gravitația este întotdeauna o forță de atracție înseamnă că universul trebuie să se exitindă sau să se contracte. 

În timpul lui Newton era posibil ca o persoană educată să stăpânească întreaga cunoaștere umană în linii mari. Dar de atunci, viteza dezvoltării științei a făcut acest lucru imposibil. Deoarece teoriile se schimbă întotdeauna pentru a explica noile observații, ele nu sunt niciodată corect sistematizate și simplificate astfel încât să poată fi înțelese de oamenii obișnuiți. Trebuie să fiți specialist, și chiar și atunci puteți spera să aveți numai o stăpânire corectă a unei părți mici din teoriile științifice. În plus, rata progresului este atât de rapidă încât ceea ce se vă învață în școală sau la universitate este intotdeauna puțin depășit. Doar puțini oameni pot ține pasul cu avansul rapid al frontierelor cunoașterii și ei trebuie să îi dedice tot timpul și să se specializeze într-o problemă restrânsă. Restul populației are prea puțină idee despre progresele făcute sau despre interesul pe care ele îl generează.  
  
Acum șaptezeci de ani, numai două persoane înțelegeau teoria generală a relativității. Astăzi, zeci de mii de absolvenți de universitate o înțeleg și milioane de oameni cunosc cel puțin ideea. Dacă s-ar descoperi o teorie unificată completă, ar fi doar o chestiune de timp înainte de a fi sistematizată și simplificată în același fel și predată în școli, cel puțin în linii mari.  

Ce ar înseamna dacă am descoperi teoria finală a Universului? Răspunsul este că nu am fi niciodată suficient de siguri că am găsit cu adevărat teoria corectă, deoarece teoriile nu pot fi dovedite. 

Robert Dumitriu