So Good They Can't Ignore You | Atât De Bun Încât Nu Te Pot Ignora de Cal Newport

notitele+mele.gif

cumpără cartea

Elefant | Cărturești | Libris

notiţele mele

Gânduri șocant de inteligente despre carieră. Este un MUST-READ pentru toți cei care nu își iubesc munca, cei ce vor să abandoneze slujba și să își urmeze pasiunea, dar și pentru cei care nu sunt siguri despre ce vor face mai departe.  

Un adevăr dureros al lumii reale: Este foarte greu să îi convingi pe oameni să îți dea bani. 

Cum ajung oamenii să iubească ceea ce fac? 

Firele narative ale acestei cărți sunt strâns legate între ele de către un lucru comun: importanța competenței. Am descoperit că lucrurile ce fac o slujba să devină grozavă sunt rare și prețioase. Dacă le vrei în viață ta profesională, trebuie să oferi ceva în schimb. Nimic nu este gratuit. Cu alte cuvinte, trebuie mai întâi să fii bun în ceva înainte de a cere o slujbă care să te satisfacă. Plantezi acum, culegi mai târziu. 

Cunoașterea însăși nu este suficientă pentru a garanta fericirea: Multe exemple ale unor respectați, dar mizerabili workaholici susțin această afirmație. 
Calea către fericire - cel puțin partea care implică viața profesională - este mult mai complicată de atât. 
 
Când vine vorba de a crea lucruri pe care le iubești, partea cu urmăritul pasiunii nu este în mod particular un sfat foarte bun de urmat. 

Dar dacă urmaritul pasiunii nu este ceva bun, ce ar trebui să fac în loc? 

Un răspuns ar suna în felul următor: nu-ți urmări pasiunea, las-o pe ea să te urmărească pe tine în călătoria ta de a deveni atât de bun încât nu te pot ignora. Dacă este reală, pasiunea te va urmări. Tu vei avea controlul. 

Menține-ți focusul către a lucra cum trebuie, și evită căutarea jobului visurilor tale. 

Dacă tânărul Steve Jobs și-ar fi urmat propriul sfat și ar fi decis să-și urmeze pasiunea, el ar fi devenit probabil unul dintre cei mai iubiți profesori ai Centrului Zen din Los Altos. Dar nu a făcut asta. Apple Computer nu s-a născut din pasiune pură, ci dintr-un dram de noroc presărat peste un mic proiect care eventual a luat amploare. 

"În filme este promovată ideea cum că ar trebui să îți urmezi visul, dar nu cred în asta. Lucrurile se întâmplă în etape. Este nevoie de timp pentru a deveni bun în ceva." - Ira Glass, personalitate radio, producător al emisiunii This American Life

Cei mai fericiți și mai pasionați angajați nu sunt cei care și-au urmat pasiunea pentru a obține o poziție, ci cei care au fost pe zonă suficient de mult timp pentru a deveni buni în ceea ce fac. 
  
 Motivația necesită ca tu să-ți satisfaci următoarele nevoi psihologice: 
- Autonomie: sentimentul de a avea control asupra zilei tale, precum și cel al importanței muncii tale
- Competență: sentimentul că ești bun în ceea ce faci
- Empatia: conexiunea cu alți oameni și înțelegerea reciprocă 

Oamenii de știință nu au găsit potrivirea jobului cu o pasiune pre-existentă drept importantă pentru motivație. 
  
Ipoteza pasiunii îi convinge pe oameni că undeva există o slujbă magică, potrivită pentru fiecare. Această îi așteaptă pe ei să o găsească. Problema constă în încapacitatea de a o găsi. Dacă omul nu o găsește, totul va rezulta într-o oboseală cronică, lipsă de încredere, precum și lipsă de stabilitate, tot sărind de la un job la celălalt în această căutare.  

Mentalitate meșteșugarului este crucială pentru construirea unei cariere pe care să o iubești. Când te focusezi doar pe ceea ce munca ta are de oferit, asta te face extraordinar de conștient asupra lucrurilor greșite.  
  
Cele mai frecvente întrebări precum: "Cine sunt?'' și ''Ce iubesc cu adevărat?''- sunt imposibil de confirmat. Este foarte greu să reduci totul la un răspuns binar: Da sau Nu

Dacă dorești să ajungi să iubești ceea ce faci, abandonează mentalitatea de tip: "Ce poate lumea să îmi ofere?''. În loc, trebuie să te gândești la: "Ce pot eu să ofer lumii?" 
  
 Calitățile care definesc o muncă extraordinară: 
- Creativitate
- Impact
- Control

Aceste calități sunt rare. Majoritatea slujbelor nu le oferă angajaților posibiltatea de a-și exploata creativitatea, de a deține control, și de a crea un impact. 
  
Dacă vrei ceva care este rar și valoros, trebuie să ai ceva de oferit în schimb. Acel ceva trebuie să fie la rândul său rar și valoros.

The key thing is to force yourself through the work, force the skills to come; that's the hardest phase. 

Exemple practice

Când Steve Jobs a intrat în Byte Shop ținea în mână ceva care era rar și valoros: placa de circuit pentru computerul Apple I, unul dintre cele mai avansate computere personale care avea să între pe piață în acele vremuri. Banii pe care Jobs i-a obținut vânzând sute de unității i-au oferit control tânărului antreprenor, dar pentru a devenit și mai valoros, fondatorul Apple trebuia să-și crească gama de calități și să aibe mai multe de oferit. Obține sponsorizarea de 250.000 de dolari de la Mark Markulla și începe să lucreze împreună cu Steve Wozniak pentru a construi noul computer care avea să devină prea bun pentru a fi ignorat. Erau foarte mulți ingineri talentați care puteau să depășească capacitățile celor doi în materie de tehnică, dar intuiția lui Jobs a făcut ca cei doi să-și concentreze energia în designul unui produs complet. Rezultatul a fost Apple II

Învățarea nu se face în izolare. Trebuie să soliciți feedback constant de la colegi precum și de la alți profesioniști în domeniu.  
Apucă-te de proiecte pe care să le arăți celorlalți. 

Pentru a-ți maximiza șansele de a avea succes trebuie să lansezi mici experimente concrete care să producă un feedback clar. Poți vinde lucrui pe care nu le mai folosești, începe o mică afacere, cultivă o grădină, scrie articole, începe un blog, canal de youtube, website peronal, proiecte de coding, podcast, o piesă.  

Trebuie să îți pui la încercare abilitățile, testându-le și acceptând proiecte care ies din zona ta de comfort. 
Cere feedback constant chiar dacă ești umilit. Practică deliberată ca la carte.

Robert Dumitriu