The Tipping Point de Malcolm Gladwell

notitele+mele.gif

notițele mele

Oamenii nu-și găsesc slujbe prin intermediul prietenilor, își găsesc prin intermediul cunoștințelor.

Teoria ferestrelor sparte - Dacă se sparge o fereastră și nu o repară nimeni, oamenii care trec pe acolo vor trage concluzia că nimănui nu-i pasă și că nimeni nu este răspunzător. În curând, alte ferestre vor fi sparte, iar sentimentul de anarhie se va răspândi din clădirea aceea pe stradă, transmițând semnalul că orice este acceptabil [...] Aceasta este o teorie epidemică a criminalității. 

Orice om care a fost vreodată la cinematograf știe că numărul spectatorilor din sală are un efect dramatic asupra impresii pe care o lasă filmul [...] De îndată ce ne aflăm într-un grup, suntem cu toții supuși presiunilor anturajului, normelor sociale și multor altor elemente de influență, care se pot dovedi cruciale la începutul unei epidemii

Oare fumatul, la adolescenți, urmează aceeași logică? Cu ajutorul chestionarelor plasate în rândul tinerilor, răspunsurile deveneau din ce în ce mai asemănătoare. Fumatul le evocă o amintire din copilărie. Țigările din poșeta bunicii, mirosul lor fiind amestecat cu cel al rujului și al pielii. Fumatul a fost asociat în cele mai multe cazuri cu rafinamentul. 

Efectul de fax

Prima mașină de fax produsă vreodată a fost rezultatul a milioane de dolari investiții în cercetare și dezvoltare, iar prețul unui aparat a fost de aproximativ 2000 de dolari. Dar nu acea nici o valoare, pentru că nu mai exista nici o altă mașină de fax cu care să poată comunica posesorul ei. A doua mașină de fax care s-a vândut a făcut ca prima mașină să aibă o valoare mai mare, iar a treia mașină a făcut ca primele două să aibă o valoare mai mare ș.a.m.d.

Așadar, atunci când cumpărați o mașină de fax, cumpărați de fapt accesul la întreaga rețea de mașini de fax - care este infinit mai valoros decât mașina în sine.

Observați intensitatea obsesiei lui? Își amintește prețurile până la câțiva cenți, pe care le aveau cutiile de cafea acum 10 ani. 
  
Ceea ce este esențial însă, în ceea ce-i privește pe Experți, este că nu sunt niște colecționari pasivi de informații. Nu e vorba doar de faptul că s-ar gândi obsesiv cum să facă cea mai bună afacere atunci când cumpără o râșniță de cafea.   

Ceea ce îi deosebește de alții este că, odată ce au aflat cum să facă cea mai bună afacere, vor să le spună și altora. ''Expertul este acea persoană care deține informații asupra multor produse sau prețuri, sau locuri diferite. Acestei persoane îi place să inițieze discuții cu consumatorii și să răspundă la întrebări.'' 
  
Acestor persoane le place să fie de ajutor pe piață. Distribuie cupoane. Îi însoțesc pe alții la cumpărături. Fac cumpărături în locul tău... Distribuie de 4x mai multe cupoane decât alții. Acesta este genul de persoană care îi pune pe ceilalți în contact cu piața și care deține informații exclusive despre piață. Această persoană știe unde este toaleta publică într-un magazin. Acestea sunt cunoștințele pe care le posedă. Ei sunt mai mult decât niște specialiști. Un specialist vorbește, să spunem, despre mașini pentru că apreciază mașinile. Dar nu vorbește despre mașini pentru că te apreciază pe tine și vrea să te ajute să iei o decizie. Expertul de piață face asta. Motivația să socială este mai mare.

O experiență personală 
  
Cristanu' este un bărbat grațios, energic, având în jur de 25 de ani. 
Are părul negru, un nas proeminent și doi ochi pătrunzători. 
Nu e genul de persoană care să spună că ieri a fost cald. Va spune că temperatura maximă a fost de 30 de grade Celsius. 
Ne-am întâlnit să luăm prânzul la un restaurant din centrul vechi al orașului. Am ajuns primul acolo și am ales o masă. A ajuns după mine și m-a convins să ne mutăm la o altă masă, despre care spunea că este mai bună. L-am întrebat despre stilul lui de a face cumpărături și a început să vorbească.   

Mi-a explicat de ce are abonament la un anumit furnizor de televiziune și nu la competitor. Mi-a oferit informații exlusive despre noile modele de televizoare smart. Poate face același lucru și cu un aparat de tuns părul din nas sau cu o periuță de dinți electrică.  
Când vine vorba de mașini, Cristanu' îți poate oferi resurse on-line unde poți găsi toate reprezentanțele ce afișează prețurile la mașina dorită.

Îți poate recomanda un vin, un mop, detergent de vase sau cea mai bună soluție de curățat toaleta d.p.d.v. calitate-preț. 
Îl suni să îl întrebi de ultimele oferte în materie de city break, unde este cea mai apropiată curăţătorie de haine, dar și locul de unde să iei cea mai bună carne pentru un grătar în familie.  

Urmărește paginile de Facebook ale diferitelor evenimente care se petrec în oraș, fiind la vânătoare în fiecare zi. 
Astfel câștigă cupoane de reducere, premii, servicii speciale sau invitații. 
Câștigă o pungă de chipsuri săptămânală uitându-se sub capacul unei băuturi racoritoate și vânând premiul. Se duce și îl ridică.  

De ce oamenii precum Cristanu' au un rol atât de important în declanșarea epidemiilor? Evident, pentru că știu lucruri pe care noi, ceilalți, nu le știm. Citesc mai multe reviste trimise prin poștă de supermarketuri și probabil sunt singurii oameni care citesc corespondența promoțională.  

 

Robert Dumitriu