Triburi de Seth Godin

notitele+mele.gif

cumpără cartea

Elefant | Cărturești | Libris

notițele mele

Majoritatea oamenilor le plac produsele pe care deja le au, astfel încât vânzătorii îi ignoră.

Majoritatea oamenilor se străduiesc din greu să se integreze, astfel că alții nu-i observă.

Majoritatea oamenilor preferă să mănânce la restaurante unde au mai mâncat.

Majoritatea oamenilor cred că această carte este o prostie.

Majoritatea oamenilor preferă ca lumea să rămână așa cum este, doar ceva mai calmă.

Majoritatea oamenilor se tem.

Majoritatea oamenilor au folosit Google nu de mult.

Majoritatea oamenilor nu sunt curioși.

Tu nu faci parte din majoritatea oamenilor.

Puterea Marketingului

Marketingul este arta de a spune povești despre lucrurile pe care le facem-povești care vând povești care se răspândesc. Marketingul alege președinți, marketingul strânge fonduri în scopuri caritabile. Marketingul stabilește și dacă un președinte de companie rămâne sau pleacă. Mai presus de toate, marketingul influențează piețele.   

În lumea de azi, Barack Obama poate strânge 50 de milioane de dolari în 28 de zile. În lumea tribală inflexibilă a acestui deceniu, Twitter, blogurile, comunicarea video online și nenumărate alte tehnologii contribuie la crearea unei dimensiuni complet noi a ceea ce înseamnă apartenența la un trib. Toate noile tehnologii sunt concepute să conecteze triburile și să le potenteze eforturile.

Cum a fost ziua ta? Dacă răspunsul tău este ''bună'', atunci nu cred că ai reușit să conduci.

Dacă singurul efect secundar al criticii este că te vei simți prost, atunci trebuie să compari acest sentiment neplăcut cu beneficiile pe care le vei avea dacă vei face ceva care, într-adevăr, merită.    

Aș putea scrie o carte întreagă despre puterea blogului de a disemina ideile liderului. Un poet nepublicat, anterior condamnat să profereze împotriva sistemului, este acum publicat (dacă dorește). Dacă ideile sale sunt bune, se vor răspândi. Răspândirea acestor idei poate atrage un trib, iar poetul trece de la anonimitate la conducere.

Fundamentalist vs. Curios

Un fundamentalist este o persoană care stabilește dacă un anumit fapt este acceptabil pentru religia sa înainte de a-l cerceta. Din contra, un curios este o persoană care cercetează mai întâi și abia apoi stabilește dacă dorește sau nu să accepte o variantă sau alta.

O persoană curioasă acceptă tensiunea dintre religia sa și un lucru nou, se luptă cu ea și apoi decide dacă să adopte sau să respingă noua idee.

Dacă încerci să-i conduci pe toți, sfârșești prin a nu mai conduce pe nimeni. Marii lideri nu încearcă să facă pe plac tuturor. Mării lideri nu-șiîndulcesc mesajul doar pentru a-și mari tribul. În schimb, realizează că un trib motivat, conectat, aflat în mijlocul unei mișcări, este mult mai puternic decât ar putea fi un grup mai mare.  

Partidele politice, de exemplu, prosperă atunci când dețin majoritatea. Facebook merge bine tocmai pentru că îl utilizează toată lumea. Ai un fax tocmai pentru că toată lumea cu care lucrezi are fax. Dar a fi mare nu este, întotdeauna, răspunsul corect.

Unele triburi funcționează mai bine când sunt mai mici. Mai exclusiviste. Mai dificil de penetrat. Unele triburi prosperă tocmai pentru că sunt mici. Încearcă să dezvolți un astfel de trib și s-ar putea să-l distrugi. Nimeni nu mai merge acolo, e prea popular. Ca mai mereu, e vorba despre o alegere. Alegerea ta.

Credința este esențială pentru toate invențiile. Fără credință, a fi lider, a acționa ca un eretic, este un gest sinucigaș. Religia, pe de altă parte, reprezintă un set de reguli stricte pe care oamenii le-au așezat deasupra credinței. Religia susține statu-quoul și ne încurajează să ne adaptăm, nu să ieșim în evidență.  

Cel mai simplu lucru este să reacționezi. Următorul lucru simplu este să răspunzi. Dar cel mai dificil lucru este să inițiezi.

Este nevoie de curaj pentru a admite că, poate, acum, chiar acum, nu poți conduce. Atunci dă-te la o parte și urmează-l pe lider.   

Secretara unei edituri pe care am vizitat-o o săptămână mai târziu stătea acolo și nu făcea nimic. Stătea la un birou, își vedea de treabă, plictisită de moarte. A recunoscut că treaba la recepție nu e prea solicitată, iar ea stă acolo, citește române de dragoste și așteaptă. Și face asta de doi ani.

Cum a fost ziua ta?

Este ora 4:00 și nu pot dormi. Așa că stau în holul unui hotel din Jamaica și îmi verific e-mailul.

Pe lângă mine trece un cuplu, evident mergând la culcare, împingând ideea de vacanță cam departe. Femeia se uită spre mine și, șoptindu-i destul de tare prietenului spune: ''Nu e trist? Tipul ăsta vine aici în vacanță și își petrece timpul verificându-și e-mailul. Nici măcar nu se poate bucura de două săptămâni libere.''

Cred că adevărata întrebare-pe care ei, probabil, nu ar vrea s-o pună-este: ''Nu e trist că avem o slujbă care ne face să ne dorim să petrecem două săptămâni evitând treburile pe care le facem 50 de săptămâni pe an?''  

Secretul constă în acceptarea posibilității de a te înșela.

Nu doar că nu este nevoie de calitate, dar, pentru multe produse, este nedorită.

E ușor să critici speranța.

Există un mic preț dacă începi prea devreme, dar o penalizare uriașă dacă întârzii. Cu cât aștepți mai mult să lansezi o inovație, cu atât mai puțin merită efortul.   

Robert Dumitriu